Byggklart i flygets huvudstad?

Trägen vinner, brukar det heta. I alla fall om man är en hårt prövad byggherre i Linköping.

Linköping2012-06-13 06:41

Byggnation är kanske den viktigaste förutsättningen för ett samhälles tillväxt. I Linköping har byggandet råkat i kläm mellan två myndigheters olika sätt att se på detta enkla samhällsproblem.

Kluven byråkrati
De statliga myndigheterna Naturvårdsverket och Boverket, har med vattentäta skott emellan sig, valt att pröva flygbuller kontra byggnation på två helt olika sätt. Detta osäkra rättsläge har lämnat fältet öppet för överklaganden och onödiga motsättningar i flygets huvudstad Linköping. Kritik har framförts mot regeringen och framförallt mot ledande centerpartister, miljöminister Lena Ek, för att det inte kunnat hantera den kluvna myndighetsinställningen.

I bullerstråket?
Men nu verkar det som om frågan håller på att lösas upp av sig självt.
Frågan om byggnation i centrum och bredvid flygplatserna har varit föremål för ett antal överklaganden och lokala dispyter.
Nu har Länsstyrelsens beslut den nionde maj 2012 i ärendet angående nybyggnation av bostäder på Birgittagatan 6 i Vasastaden vunnit laga kraft.
- Länsstyrelsens bedömning är att det för detta ärende är mest rimligt att utgå från Boverkets riktlinjer och dessa medger byggnation i stora delar av Linköping på grund av det särskilda undantaget för militärt flygbuller. SAAB har valt att inte överklaga Länsstyrelsens beslut.
Praxis har varit att nybyggnation inte har varit tillåten öster om gamla Tanneforsvägen, det vill säga i Råberga.
SAABs mänga överklaganden utgör en strävan att flytta denna linje längre västerut.
Det är nu uppenbart att Vasastaden inte ligger inom denna zon i och med detta beslut, säger Botryggs vd Michael Cocozza.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om