Byggrekord i Linköping igen

Bostadsbyggandet i Linköping slår nya rekord igen. Ny statistik visar att bostadsbyggandet 2017 blir högre än 2016, som också var ett rekordår.

Elias Auguirre framför byggkranarna i forna Folkets park. Foto: Tommy Pettersson

Elias Auguirre framför byggkranarna i forna Folkets park. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2017-10-17 13:00

Det kan behövas nu när Ostlänkavtalen är klara mellan Södertälje, Trosa, Nyköping, Norrköping, Linköping, Region Östergötland, Landstinget Sörmland och Sverigeförhandlingen.

I de nyligen undertecknade avtalen förbinder sig kommunerna att tillsammans bygga 55 000 bostäder och medfinansiera Ostlänken med 525 miljoner kronor. Avtalen träder i kraft när de har godkänts av respektive kommuns kommunfullmäktige, Region Östergötland, Landstinget Sörmland samt av regeringen.

Stationsläget klart

Överenskommelserna beskriver inte enbart medfinansiering och ett löfte om ett ökat bostadsbyggande i de aktuella kommunerna . Avtalet innehåller även stationsläge, för Linköpings del är det centralt läge, samt genomförande och ansvar för detta. Samtidigt som Ostlänkens dragning från Järna till Bergsrondellen, där tar Södra stambanan över så småningom, innebär ett bygglöfte så lägger det samtidigt för lång tid framåt en död hand över de områden där spåret ska ligga.

Men idag är detta inget som oroar Teknik o Samhällsbyggnadsnämnden, Elias Auguirre. S, i någon större utsträckning.

Byggtakten går upp. Den här takten vi håller nu är den högsta sedan 1975. Det säger verkligen en del om den utveckling vi har i Linköping idag, säger Elias Auguirre och fortsätter.

Vi ser också att varje ny bostad som byggs så frigör vi två bostäder i det gamla beståndet. Hyresrätten står sig stark idag och vi bygger inte enbart i de centrala delarna av stan utan vi planerar för byggande i Miljonprogramsområden och även i de mindre orterna.

Statligt Byggbidrag

Sveriges kommuner har lämnat in ansökningar till Boverket för ökat bostadsbyggande och av landets 290 kommuner har över 200 sökt regeringens byggbonus som uppgår till 1,8 miljarder kronor.

Förra året beviljade Boverket 111 kommuner den byggbonus på 1,85 miljarder kronor som regeringen fattade beslut om i april 2016. Kommunerna hade gemensamt gett startbesked för totalt 49 624 nya bostäder för perioden 1 augusti 2015 till 1 augusti 2016.

I Östergötlands län har nio kommuner sökt regeringens byggbonus för ökat bostadsbyggande. I ansökningarna anger kommunerna att de gett startbesked för nära 3 000 bostäder under perioden augusti 2016 till juli 2017.

Det är bra fart på bostadsbyggandet. I Östergötland visar flera kommuner att de är aktiva. Regeringens byggbonus bidrar till att kommunerna nu planerar för fler bostäder och tar ansvar för bostadsförsörjningen, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Fakta

Under 2016 färdigställdes 1 140 bostadslägenheter, av dem var 253 i småhus och 887 i flerbostadshus

Dessutom hade 1 389 lägenheter påbörjats, 278 i småhus och 1 111 i flerbostadshus

Ombyggda lägenheter i flerbostadshus fick ett nettotillskott på 40. 36 lägenheter revs

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om