Bytte land – fick bättre jobb direkt

I Sverige är sjuksköterskebristen ett allvarligt problem för vården. I Filippinerna däremot går många sjuksköterskor arbetslösa. Nu värvas de till jobb inom äldreomsorgen.

Muriel del la Cruz (t.v) är ansvarig sjuksköterska på serviceboendet i Skäggetorp och Märta Sörensson är ansvarig chef för verksamheten.

Muriel del la Cruz (t.v) är ansvarig sjuksköterska på serviceboendet i Skäggetorp och Märta Sörensson är ansvarig chef för verksamheten.

Foto: Ada Hultberg

Linköping2019-02-19 21:00

Muriel de la Cruz fick sin svenska sjuksköterskelegitimation i maj förra året. I dag är hon ansvarig sjuksköterska på Attendos servicehus i Skäggetorp. Hon stortrivs på sitt jobb och planerar att vidareutbilda sig, antingen till distriktssjuksköterska eller inom geriatrik (äldrevård).

– Om jag någon gång skaffar mig en mugg med text, så ska det stå; I love my job, säger hon och skrattar, där hon sitter vid sitt skrivbord.

Trots att den filippinska sjuksköterskeutbildningen är fyraårig och håller hög klass så är arbetslösheten stor bland utbildade sjuksköterskor. Många arbetar dessutom med uppgifter som de är överkvalificerade för. Så att arbeta utomlands är för filippinska "syrror" inte ovanligt.

Att situationen ser ut som den gör beror på att den filippinska regeringen inte satsar på hälso- och sjukvård, enligt Muriel de la Cruz. Många sjuksköterskor söker sig därför utomlands. De flesta väljer engelskspråkiga länder – framförallt USA – eftersom de flesta pratar engelska på Filippinerna. Engelska är ett av landets officiella språk. Ett annat skäl är att den filippinska sjuksköterskeutbildningen i allt väsentligt är densamma som den i USA.

Muriel de la Cruz kom till Sverige via Attendo. Hon såg en annons – det var en söndag, minns hon – om en möjlighet att jobba som sjuksköterska i Sverige och bestämde sig direkt. Bakom annonsen stod Attendo i Sverige.

– I Finland har Attendo länge rekryterat sköterskor från just Filippinerna och svenska Attendo gjorde helt enkelt likadant, säger Attendos presschef Makan Afshinnejad.

I år är det två år sedan hon såg annonsen. Under den här tiden har hon pluggat svenska och gått som sjukskötersketrainee. I maj 2018 fick hon sin legitimation.

Trots att hon har lämnat tre barn, trivs hon bra och har inga direkta planer på att återvända till Filippinerna.

– Jag har det lättare än många andra eftersom två av mina tre barn är vuxna.

Minstingen, trettonåringen, bor med mormor. Moderna tiders teknik gör det också enkelt att prata med familjen, även om avstånden är gigantiska. Jobbet i Sverige gör också att Muriels möjligheter att hjälpa sin familj ekonomiskt är betydligt större än om hon skulle jobba kvar i hemlandet.

– Jag gillar Sverige för det fina välfärdssystemet och samhällets värderingar. Ja, synen på människor och människovärdet, säger hon.

Märta Sörensson är verksamhetschef på servicehuset i Skäggetorp, hon öser beröm över Muriel.

– Förutom att hon är en utomordentligt duktig yrkesperson så är jag så imponerad över att hon på så kort tid lärt sig, inte bara svenska, utan också vårt medicinska sjukvårdssystem och lagarna. Hon är helt enkelt bäst.

Attendo har kollektivavtal och de filippinska sjuksköterskorna går, enligt Makan Afshinnejad, på samma avtal som svenska sjuksköterskor. När de fått sin svenska legitimation lönesätts de som nyutexaminerade under det första året.

– Precis på samma sätt som vi lönesätter alla andra. Efter detta har de en löneökning årligen i enlighet med kollektivavtalet, säger Makan Afshinnejad.

Något krav att bara arbeta för Attendo under någon viss tid, finns inte heller, uppger han.

Att anställning av sjuksköterskor från andra länder skulle kunna leda till lönedumpning är inget som Attendo ser kan inträffa.

– Nej, vi vill erbjuda en normal löneutveckling och vårt syfte med projektet är att säkerställa tillgång till sjuksköterskor, säger Makan Afshinnejad.

Sjuksköterskor till äldreomsorgen

Projektet började 2016 och syftet är att försöka motverka bristen på sjuksköterskor inom äldreomsorgen.

Målet är att utbilda 240 sjuksköterskor från 2016 till 2019.

ytterligare 60 sjuksköterskor per år ska utbildas under åren 2019-2022.

I dag finns 142 sjukskötersketraineer i verksamheten. Till dags dato har några fått sin svenska sjuksköterskelegitimation.

Socialstyrelsens krav gäller:

Språknivå C1/Svenska som andraspråk 3

Socialstyrelsens skriftliga och praktiska kunskapsprov för sjuksköterskor med utländsk legitimation.

Kurs i svenska författningar

Tre månaders praktik som sjuksköterska

(Källa: Attendo)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!