C-17 har lyft med Black Hawk

Igår strax efter lunch dundrade ett C -17 transportflygplan med två helikopter 16, även benämnda som Blackhawk, från Malmen i Linköping. Det var de första två, av fyra, HKP16 som ska verka som ambulanshelikoptrar i Afghanistan från första april i år.

C-17 lastning pågår. Foto: Olof Lundgren

C-17 lastning pågår. Foto: Olof Lundgren

Foto:

Linköping2013-03-13 07:36


De övriga två helikoptrarna samt merparten av personalen kommer att gå med senare flyg. Blackhawk UH-60M ska till Marmal basen i Afghanistan och avlöser därmed Helikopterflottiljens nuvarande helikopter 10B, Superpuma som gör sin sista beredskapsvecka som sjukvårdshelikopter i Afghanistan.

Black Hawk har lyft
Black Hawk-helikoptrarna som ger sig iväg från helikopterbataljonen i Malmen är beställda från USA och Sikorsky Aircraft Corporation. Ombordlastade  på det jättelika transportflyget C 17 ska de ta sig tvärs över halva jordklotet och landa i en stridszon i norra Afghanistan.
Det är på rekordtid som försvarets nya helikoptrar får klartecken för operativ tjänstgöring. Från det att de köptes in, 15 helikoptrar för 4, 7 miljarder kronor från USA, till det att ordern undertecknades 2011 har det endast tagit drygt två år.
Sverige har varit involverat i Afghanistan sedan 2001 och man har haft provinsansvar där sedan 2005 och föregångaren till helikopter 16, helikopter 10, Superpuman, har varit där sedan 2011.

Transportflygplanet C-17 med två helikopter 16. Foto: Olof Lundgren
Transportflygplanet C-17 med två helikopter 16. Foto: Olof Lundgren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om