Caremaförsäljning vållar problem

Ambea AB som är ägare till Carema vars huvudverksamhet är att bedriva vård och omsorg tecknade i våras ett avtal om att sälja sin hemtjänstverksamhet inom kundval till att annat företag som heter Humana AB.

Linköping2013-05-22 06:42

Överenskommelsen innebar att Carema renodlar sin verksamhet och det första steget  tog företaget i slutet av förra året när man sålde sina vårdcentraler till Capio. Nu ska manfokusera på boenden och daglig verksamhet för äldre och funktionsnedsatta. Försäljningen förutsatte att ett godkännande från de berörda kommunerna och Konkurrensverket kom tills stånd för att Humana skulle kunna tillträda den förste juni 2013. Men nu har Linköpings kommun slagit till en broms i affären.
Man menar från kommunens sida att i och med ett det är nytt bolag som ska sköta driften så måste man göra en ny upphandling eftersom det nuvarande avtalet gäller endast för Carema och inte för Humana.
Det hela började med att Carema flyttade över den aktuella verksamheten från moderbolaget till ett dotterbolag för att sedan sälja dotterbolaget med dess kommunala verksamhetsavtal till företaget Humana. Humana är Sveriges största anordnare av personlig assistans och har verksamhet även inom äldreomsorg, LSS, särskola samt individ- och familj runt om i Sverige. Efter köpet kommer Humana ha cirka 9 000 medarbetare och drygt tre miljarder i omsättning. Men just nu pågår det förhandlingar mellan kommunen och Carema kring överlåtelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om