Civila insatser löser krisen

Klockan är halv åtta på kvällen. I ett av fönstren lyser ljusen från en julljusstake. Utanför är det becksvart och snart stänger språkcaféet i Skäggetorp för den här kvällen.

Mostafa Jafari passar på att prata lite med Malin Ström, engagerad inom Nyanlända i Östergötland, NU.

Mostafa Jafari passar på att prata lite med Malin Ström, engagerad inom Nyanlända i Östergötland, NU.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2018-12-23 11:00

Runt borden sitter det – mest – unga män. Arman Ataei och Leif Sundin är djupt försjunkna i ett parti schack. De är båda här som språkvänner. Arman som är från Linköping, men vars föräldrar är från Iran, kan prata persiska vilket många av de ensamkommande också gör. Persiska är också likt dari, ett språk som många ensamkommande unga talar.

Leif Sundin åker från Norrköping för att hjälpa till med läxor och för att prata svenska med killarna. Ali Ghasemi tittar intresserat på och på andra sidan bordet sitter Mostafa Jafari och tittar på fotboll på sin mobil. Andra pluggar med en språkvän vid sin sida. Inne i ett stängt rum sitter två rådgivare som kan hjälpa till med lite knepigare frågor. En av dem är Malin Ström, beteendevetare och mycket aktiv inom föreningen NU.

Det här är normalt ABF:s lunchrum och i köksdelen står Inger Clasinder och torkar lite disk och pratar med en ung man, de ser bekymrade ut. Inger är ordförande i föreningen Nyanlända unga i Östergötland och hon känner många av de unga männen ganska väl vid det här laget. Många saknar fast bostad och det är det svåraste, säger Inger Clasinder. Föreningen Nu har samlat in ungdomarnas berättelser och det handlar om allt från att en person berättar om sitt självmordsförsök till de som berättar att de får bo hos kompisar, men också leva med en ständig rädsla för att bli utkörda. Situationen är svår också för de som har boende och låter kompisar sova över. "Jag låter någon bo hos mig 1-2 gånger/vecka, fast jag vet att det inte är tillåtet. Socialen säger att jag inte får låta kompisar bo hos mig. Det skulle vara katastrof för mig om jag blev tvungen att flytta. Men det är svårt att säga nej när kompisar är hemlösa och vill komma och bo." skriver en. Alla berättelser kommer från människor som har rätt att vistas i landet i väntan på beslut.

När samhällets skyddsnät, för den här gruppen unga asylsökande, visade sig vara glest så är det förmodligen civilsamhällets insatser som gjort att situationen inte helt har spårat ur. Det är tack vare personer i flera frivilligorganisationer – som Inger och Malin i föreningen NU – eller privatpersoner som Monika i Malmslätt, Lill-Britt i Lambohov eller Marie-Louise i Ulrika och många, många fler som gjort att hemlösheten i Linköping inte är större än den är bland unga som söker uppehållstillstånd via gymnasielagen.

För även om hemlöshet officiellt inte existerar så har alla de här människorna sett en annan sida. De har erbjudit pojkarna tak över huvudet under både längre och kortare tid, de ger av sina pengar och av sin tid. De ställer upp och tolkar, skjutsar och tar myndighetskontakter. De tar ansvar och blir som en extraförälder.

På frågan varför man gör allt det här frivilligt, har de flesta som är engagerade samma svar som Inger Clasinder.

– Man kan inte bara vända ryggen till, man har ju ett ansvar.

Citat som frivilligorganisationer i Linköping fått höra.

Citaten är så som ungdomarna har uttryckt det själva.

”Jag har varit hemlös i ca 5 månaderna. Jag har kompisar som har lägenhet som jag kan sova hos. Ett par av kompisarna delar lägenhet med en annan. Det är svårt att studera. Varje dag tänker jag på vart jag ska sova på natten. Om man inte har hem har man inte ett bra liv. Man tänker att man inte har en bra framtid. Många tankar kommer. Jag tror att jag är deprimerad och att nästan alla i min situation har depression.”

”Jag har varit hemlös i ett år. Jag har olika kompisar som jag försöker få bo hos. Ibland när jag ringer svarar de inte. Det händer att jag får sitta utanför en dörr och vänta till klockan 2-3 på natten. Det är jobbigt att vara till besvär för sina kompisar.”

"Ibland är det svårt att fokusera på läxor när man inte vet vart man ska sova. Vid ett par tillfälle har jag sovit i parken.”

".... Det är som att vara riktigt hemlös. Du vet inte var du ska bo nästa månad. Var ska du tvätta dina kläder? Vart ska du lägga dina kläder? Jag bär alltid runt på mina kläder. Ibland jag blir besviken varför jag gjorde såhär? Varför kom jag hit? Jag kom hit och trodde att det skulle bli bra för mig men det blev inte som jag tänkte mig.”

”Nu har jag haft den här situationen i snart ett år, jag vet inte hur länge till jag orkar mer. Sover runt hos kompisar eller utomhus. Ibland orkar jag inte gå till skolan när jag sovit ute om jag gått runt vaken hela natten, då försöker jag hitta någonstans att värma mig och vänta tills att jag kanske kan få komma till en kompis. Jag mår jättedåligt av det här, vad är det för liv?”

""Hyrde en lägenhet svart och betalade hela min dagsersättning med det och hade sedan inga pengar kvar för mat varje månad. Sen kunde jag inte bo där längre och får nu bo hos kompisar på deras golv."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om