Dagen efter – "Fruktansvärda minnen för våra ungdomar"

Dagen efter torsdagens våldsamma upplopp i Skäggetorp är det många känslor på plats i en av Linköpings muslimska föreningar, Religion och Kulturhus.

"Att bränna koranen är förstås inget som vi accepterar. Men vi förbereder de ungdomar som är medlemmar hos oss att möta folk med en annan åsikt och som kanske har det här extrema sättet att utöva sin tro på", säger imamen Hashim Al Mosawi.

"Att bränna koranen är förstås inget som vi accepterar. Men vi förbereder de ungdomar som är medlemmar hos oss att möta folk med en annan åsikt och som kanske har det här extrema sättet att utöva sin tro på", säger imamen Hashim Al Mosawi.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2022-04-15 20:36

– Det är sorgligt allt som har hänt. Det är inte okej på något sätt, börjar föreningens imam, Hashim Al Mosawi.

Vårsolen skiner genom ett av lokalens fönster. Gårdagens händelser lyser på något helt annat. Bristen på dialog.

– Det finns flera bottnar i allt som skedde. Först och främst så fick vi ingen tid att förbereda det här. Vi fick reda på att han (den högerextreme partiledaren Rasmus Paludan) skulle komma hit på tisdagen och på torsdagen var han här. Det hade varit mycket bättre om vi fått reda på detta i god tid och kunnat prata om det i föreningen, säger Al Mosawi och fortsätter:

– För det andra så är det här så fel. Det är koranen han bränner. Vi respekterar grundlagen att man får uttrycka sig fritt, men du får ju inte kränka andra, eller inskränka medborgarnas religionsfrihet. Koranen är helig och det här sker under ramadan som är en väldigt helig månad. Tidpunkten är katastrofal.

Samtalet avbryts av en polisbil som svänger förbi. Föreningen tror att patrullen är här för att samtala om hur man kan återupprätta förtroendet för polisen i Skäggetorp. Men poliserna undrar bara om föreningen behöver skydd efter torsdagens händelser. Förvirring uppstår. Föreningen tackar nej till skydd, och patrullen åker därifrån.

– Med hänsyn till allt som pågår i Skäggetorp just nu och hela den biten så blir det helt fel att alla resurser läggs på detta, berättar Al Mosawi.

Vad kunde ha gjorts istället?

Svaret kommer direkt från en av föreningens styrelsemedlemmar, Ibrahim Al Thalimi, som fungerar som tolk under vårt samtal.

– Varför i just Skäggetorp? Han (Paludan) vill göra det här där det är flest muslimer. Han vill bara provocera och väcka hat.

Imamen Hashim berättar vidare.

– Vi har haft en bra dialog med polisen sedan tidigare. Men intresset för den avtog från polisens sida precis innan corona. Vi förstår inte varför. Vi har tidigare erfarenhet av att hjälpa ungdomar ur kriminaliteten.

Bilder där ungdomar hoppat på polisbilar och kastat sten mot poliserna har fastnat i tidningar runtom hela landet.

– Det är fruktansvärt. Att våra ungdomar ser att några står och hoppar på en polisbil det är det värsta som finns, suckar Al Thalimi.

– Det som ska finnas är bilder där polisen gör som de gjorde på Drottninggatan i Stockholm. De är de första som är på plats och stoppar våldet, tar smällen och skyddar oss som medborgare. Jag vill inte att ungdomar ska se det som en vinst att bilar sätts i brand.

undefined
Ibrahim Al Thalimi är starkt kritisk mot koranbränningen. "Det måste kunna gå att föra en dialog istället. Genom att bränna koranen så kränker du en stor del av befolkningen."

Medlemmarna suckar också när vi frågar vad de tror att Paludan faktiskt vinner på detta.

– Det är just ett sådant här kaos han vill skapa. Om han hade som syfte att vinna x antal procents röster så har han vunnit det dubbla nu. Nu tror han att han kan säga att alla muslimer reagerar såhär våldsamt. Det blir helt fel och skapar bara ännu mer splittring i samhället, säger Al Mosawi.

– Vi måste också inse att de som var där i torsdags var ungdomar. 15-20 åringar som inte riktigt har det där kritiska tänkandet eller förståelsen för det som skett. Jag tror heller inte att många av de som deltog var muslimer.

Precis innan vi går så vill Al Mosawi lyfta fram en sak.

– Såg ni det som hände i Jönköping?, frågar han.

– Prästen som ringde i alla kyrkklockor under tiden Paludan demonstrerade och skulle bränna koranen. Honom vill vi hylla. Det är viktigt att visa att vi är många som fördömer det han gör.

undefined
En av föreningens styrelsemedlemmar, Haitham, visar upp klipp från när kyrkan i Råslätt slog i klockorna för att döva Paludans demonstration. "Vi vill hylla den prästen", säger imamen Hashim.
Religion och kulturhus

Religion & Kulturhus är en muslimsk förening.

Föreningen har funnits sedan 90-talet och hade länge sina lokaler på Danmarksgatan.

Sedan några år bedriver de sin verksamhet i lokaler på Tornby.

En stor del av föreningens arbete handlar om stöd till integration.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!