Dags för riddarspel igen

Riddarspelen i Ekenäs lockar alltid storpublik. I helgen är det dags igen för att få en glimt av medeltiden med allt vad det innebär av riddare i sporrstreck, sluring och gycklare.

Låt er inte luras av denna lugna vybild. I helgen blir det full fart på Ekenässlott. Foto: Fanny Miles

Låt er inte luras av denna lugna vybild. I helgen blir det full fart på Ekenässlott. Foto: Fanny Miles

Foto:

Linköping2016-05-25 15:00

– Att få leva medeltidsliv, om än för bara några timmar, är något som lockar den moderna människan, det berättar Henrik Töörn som är projektledare på Eknäs slott.

– Barnen gillar att klä ut sig till riddare och medeltiden är en intressant tidsepok i vår historia i många avseenden. Vi vuxna kan koppla av, njuta av god mat och dryck. Sedan är tornerspelen väldigt fartfyllda och spännande.

Riddaren av Gotland

Under helgens riddarspel kommer landets allra bästa riddare Torneamentum, kända från Medeltidsveckan på Gotland, kommer att gästa Ekenäs. De sex riddare som kommer att tävla om publikens gunst och äran är, Riddaren av Tvenne Pilar, Riddare Bagge av Gotland, Riddare Franciskus, Riddare Eskel av brödraskapet och Riddare Hans af Visby. Riddarna kommer säkerligen bjuda på både hårda fighter, ädla dueller och mycket mera. Tornerspel, eller riddarspel som det också populärt kallas, var ursprungligen en militär övningsverksamhet för riddare på medeltiden. I tornerspelen kunde riddarna under organiserade former kämpa mot varandra med ära och ekonomisk vinning som huvudsakligt mål. Men de kunde också strida på liv och död för att erövra en kvinnas gunst.

Musik och karusell

Det blir även andra olika typer av underhållning. Bland annat så kommer det att bli musik av inte mindre än fyra olika medeltida musikgrupper. Det kommer att bli en marknad med en hel del olika aktiviteter för både små och lite större barn som kan roa sig med att tävla om vem som är snabbast genom en dubbellabyrint, prova olika balanslekar, känna på riddarlivet på en riktig hästrygg, hoppa i den klassiska halmhoppborgen, strida med mjuka vapen, titta på marionettdockteater och mycket annat. För de lite äldre finns armborst, bågskytte, yx- och knivkastning. 40 hantverkare och handelsmän med allt från handsnidda skedar till vackra glas, smycken, drakar, tidsenligt godis och god, spännande mat.

– Vi kommer även ha en handdriven karusell vilket är nytt för i år. Jag har inte sett den ännu men den ska vara byggd helt enligt tidstypiska principer, avslutar Henrik Töörn som berättar att blir vädret riktigt bra så spränger man 10 000 personer gränsen. Riddarspelen är väldigt väderberoende men trots detta så brukar publiken sluta upp i tusental och i snitt har man runt 8 000 personer varje år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om