De antog utmaningen och vann

30 stycken ungdomar anställdes som ungdomskonsulter hos det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden under tre dagar och för att lösa ett uppdrag. När röken lagt sig hade fyra påhittiga ungdomar utmärkt sig med en bra och genomförbar idé.

Nikita Zozoulenko, Marre Mohammad Poor, Mariana Shafik, Iqra Mahamed Basur var de som vann utmaningen. Foto: ung Företagsamhet.

Nikita Zozoulenko, Marre Mohammad Poor, Mariana Shafik, Iqra Mahamed Basur var de som vann utmaningen. Foto: ung Företagsamhet.

Foto:

Linköping2016-08-15 08:56

Det var i onsdags i förra veckan, den 10 augusti, som 30 ungdomar från Linköping i åldrarna 16-20 år samlades i Tornet där Stångåstadens huvudkontor ligger. 

Ungdomarna var under tre dagar anställda som ungdomskonsulter hos AB Stångåstaden med uppdraget att tillsammans lösa en utmaning.

Tog del av verksamhet

Ungdomskonsulterna har fått ta del av Stångåstadens verksamhet och, tillsammans med Ung Företagsamhet, haft en utbildningsdag med fokus på samarbete, kreativitet och presentationsteknik. 

Under torsdagen och fredagen har de 30 ungdomskonsulterna fått arbeta med att hitta en lösning på en utmaning som löd ” Vad kan Stångåstaden göra tillsammans med ungdomar i våra bostadsområden för att öka hyresgästernas återvinning?” Samtliga grupper har presenterat sin idé för en jury och en vinnande idé har nu utsetts. 

Ambitionen är också att Stångåstaden ska förverkliga den vinnande idén.

Lärorikt

– Det har varit intressant och lärorikt att träffa våra 30 ungdomskonsulter och få ta del av deras idéer och förslag kring återvinning, som är ett av våra prioriterade områden. Nu ser vi fram emot att arbeta vidare med den vinnande idén och förverkliga den tillsammans med ungdomarna som är våra hyresgäster, säger Marie Aktö, marknadschef Stångåstaden.

Kreativ och genomförbar

Juryns motivering löd som följer: ” Den vinnande idén framfördes på ett aktivt och professionellt sätt. Den är mycket kreativ, realistisk och genomförbar. Gruppen har visat på hög pedagogisk insikt. 

Idén knyter ihop hela återvinningscirkeln genom att fokusera både på teknik och kunskap. 

Den vinnande idén har gruppen valt att kalla ”Cirkelprojektet” och den går ut på att förändra utseendet i återvinningsrummet med tydligare och pedagogisk skyltning med hjälp av foton, färger och bilder.

Cirkelprojektet vill engagera ungdomar med breda språkkunskaper ifrån bostadsområdet för att informera vuxna och barn. Idén bygger även på att föreläsa i skolor i åk 1-3 varför det är viktigt att sortera. 

Utmaningen är ett samverkansprojekt mellan Stångåstaden och Ung Företagsamhet i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!