De fick höra att knappt 15 procent av de champinjoner som äts i Sverige produceras här i landet. Idén om att börja producera champinjoner föddes.
De registrerade företaget Östgötasvamp, det var 2014.
- Vi köpte en fastighet som tidigare varit kycklingfarm. I ett år renoverade vi byggnaden och 2015 började vi producera champinjoner. I början hade vi ett rum och producerade cirka 200 kilo i veckan. Nu har vi fem rum och är uppe i 20 ton per vecka, berättar Mahziar Namedanian, en av fyra ägare. I dag är 17 personer anställda i olika grad i företaget, ibland rycker ytterligare några in.
Ägarna Mahziar Namedanian och Mohammad Jalili arbetar heltid medan de två andra ägarna Edris Safavi och Hossein Nadali finns på Saab respektive Linköpings universitet. Efter starten så dröjde det bara några månader innan grossisterna insåg att Östgötasvamp erbjöd varor av hög kvalitet.
- De svenska champinjoner som Dagab säljer i Sverige i dag är till 100 procent våra. Av de svenska champinjoner i lösvikt som Ica säljer i Sverige är 70 procent våra och de ekologiska svenska är till 100 procent våra, upplyser Mahziar.
Utmärkelser
Företaget har blivit prisat flera gånger, blivit utsedda till Årets Gröna Företag 2017 och Årets Nybyggare 2016. Dessutom har man nominerats till flera andra utmärkelser, den senaste är Icas entreprenörspris som Årets Nystartare.
De fyra ägarna är tekniker i botten och har med sitt kunnande tagit fram en algoritm som är baserad på att spara energi. Företagets energikostnad är sex-sju gånger mindre än andra liknande anläggningar.
I innovationerna finns sensorer som gör att champinjonerna har perfekta förhållanden gällande luftfuktighet, temperatur, syre och koldioxid.
Miljövänligt
Komposten till champinjoner importeras och kommer oftast i det som kallas metallbricka. Östgötasvamp köper komposten inplastad i stället. Därför kan man producera 10 000 kilo champinjoner per långtradare jämfört med 4 000 kilo om komposten fraktas på traditionellt vis.
- Utan metallbricka blir det dyrare och mer manuellt arbete men koldioxidutsläppet blir mycket mindre och vi vill gärna hjälpa miljön, påpekar Mahziar. Östgötasvamp utvecklas hela tiden. I de framtida planerna finns att göra egen kompost vars restprodukt kan bli ekologisk jord till odlingar av exempelvis tomater och örter. - Om det fortsätter att gå bra så kanske vi bygger ut och ökar produktionen, vi har har tillgänglig mark häromkring, avrundar Mahziar Namedanian.