Linköping ska under året – enligt bosättningslagens kvot – ta emot 213 personer som fått uppehållstillstånd. Det är en lägre siffra jämfört med åtagande några år tillbaka. För några år sedan, 2016, var den siffran exempelvis 392 personer och året efter 632, en siffra som senare skrevs ned till 439.
När människor på flykt kom till Sverige under 2015 och 2016 ökade pressen på kommunerna att ta emot nyanlända. För Linköping, i likhet med många andra kommuner, var det bristen på bostäder som var det största hindret. Men till skillnad från flera kommuner, som började köpa lägenheter för att lösa bostadsfrågan, så inledde Linköpings kommun ett samarbete med Stångåstaden och privata fastighetsägare.
Ett arbete som fortfarande pågår och som Fedja Serhatlic, bostadsstrateg i kommunen, menar är framgångsrikt.
Enligt kvoten för 2019 ska Linköping ta emot 213 personer. Av dessa 213 så har 78 personer, fått en bostad och ytterligare 31 personer är på väg att få en lägenhet. I väntan på bostad finns 135 personer.
Linköping är den kommun i Östergötland som ska ta emot flest nyanlända. Norrköping ska exempelvis bara ta emot 19 personer. Orsaken till att de tar emot relativt få jämfört med Linköping, är att de redan tagit ett stort ansvar för att ta emot nyanlända och flyktingar.
– Linköping har en strategi för hur vi löser det här och det bygger på det goda samarbete vi har med privata fastighetsägare och Stångåstaden. Vi räknar med att klara av vårt mål innan året är slut, säger Fedja Serhatlic.
Niklas Borg (M) kommunstyrelsens ordförande, har inte fått några indikationer på att läget skulle vara värre än vanligt.
– Inte alls, däremot har jag hört att det kan vara så att behovet av mindre lägenheter minskat något medan det nu finns ett behov av större lägenheter, säger han.
Orsaken till det är svår att veta, säger han.
– Jag kan tänka mig, utan att ha större kunskap i frågan, att det kan bero på att de som varit här ett tag nu kan få hit sina familjer, säger han.
Nu är det inte i första hand kommunens ansvar att ordna bostad för att lösa anhöriginvandring, enligt Fedja Serhatlic.
– Men det är klart att det finns en rimlighetsgräns för hur många som kan bo i en lägenhet och ibland behöver vi hjälpa till, säger han.
Av östgötska kommuner är det Boxholm och Kinda som hittills i år inte tagit emot någon nyanländ. Enligt kvoten skulle Boxholm ta emot tre personer och Kinda 15.
Totalt – i landet – har bara 34 procent av de som fått uppehållstillstånd fördelats enligt bosättningslagens kvot.