De vill locka Linköpingsborna till landet

Nyskördade grönsaker, handgjort smide och keramik. Väster om Linköping finns flera okända utflyktsmål. Nu vill ägarna locka stadsborna till landet.

Jack Jacobsson och Sussana Sundin på Ledbergs krukmakeri.

Jack Jacobsson och Sussana Sundin på Ledbergs krukmakeri.

Foto: Carl Holmqvist

Linköping2019-05-11 20:30

Under lördagen anordnades "Väster om stan". Ett samarbete mellan åtta aktörer, som under dagen hade gemensamma öppettider.

–  Det här är ett sätt att göra det enklare att ge sig ut på landet. Att göra en utflykt och hitta de här smultronställena, säger Tomas Ahlström som står i fiket på Hantverksgården i Ledberg.

Ledbergs krukmakeri är en del av samarbetet. Jack Jacobsson driver krukmakeriet som funnits i decennier. Hans dotter Susanna Sundin hjälper till. De drejar med vit keramik. Under dagen kom det betydligt fler besökare än vanligt. En effekt av samarbetet.

– Jag har inte räknat hur många som varit här, men "Väster om stan växer" ordentligt.

Eva Ahlström driver Hantverksgården. Hon säljer bland annat egentillverkade textilier. I kaféet en trappa upp jobbar hennes man Tomas. Där serverades hemgjorda pajer och kaffe.

– Vi vill bjuda på lite extra bra fika och skapa en upplevelse, säger Tomas.

Hantverksgården har varit med sedan samarbetets start.

– Innan det var det många som kom och fråga om det fanns andra ställen att besöka. Därför sa vi att vi att vi går ihop, säger Tomas.

Med samarbetet vill ägarna locka stadsborna till landsbygden.

– En levande landsbyggd är viktigt. Människor bor här och ska kunna bo här, säger Jack.

I samarbetet ingår Ledbergs krukmakeri, Boställets Vedungsbageri, Rökinge gård, Hantverksgården, Hagdahls smide, Kornettgården, Bländebo loppis och Stenholms Gårdshotell.

Eva och Tomas Ahlstöm på Hantverkargården.
Eva och Tomas Ahlstöm på Hantverkargården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!