De vill sätta fart på byggandet

Startar "Egna hem"-rörelsen igen.

Muharrem Demirok och Christian Gustavsson ritar och berättar. Foto Emma Bergström

Muharrem Demirok och Christian Gustavsson ritar och berättar. Foto Emma Bergström

Foto:

Linköping2015-11-11 09:20


På en i raden av oppositionens pressträffar presenterade kommunalrådet Christian Gustavsson (M) och kommunalrådet Muharrem Demirok (C), Moderaternas, Centerpartiets och Kristdemokraternas gemensamma budgetsatsningar i ett Linköping som jobbar, bygger och växer.

Stilenligt hade man valt att förlägga pressträffen till HSB bygge i Folkets park. Både Demirok och han kollega Gustavsson var klädda i kycklinggula västar samt bygghjälmar när de åskådliggjorde hur oppositionens budgetsatsningar kan komma att se ut de närmsta två ren framöver.

Linköping förväntas snart nå 170 000 invånare och visionen om en stad på över 200 000 är inte alltför avlägsen därför anser den borgerliga minoriteten att den S-ledda kommunregeringen inte gör tillräckligt i sin nyligen framlagda tvåårs budget.

- Linköping behöver fler bostäder, ambitionerna behöver höjas, och tydliga insatser krävs för att få fler i arbete. Främst av allt behövs radikala grepp där politiken vågar pröva nya vägar för att komma ur förlegade strukturer, säger de båda kommunalråden unisont och lyfter sedan ett antal områden där man vill satsa kommunala pengar.

- Vi vill se ett mobilitetsmål där vi garanterar att 75 procent av Linköpingsborna ska kunna bo inom 15 minuters avstånd från resecentrum, stadskärnan eller de stora arbetsplatserna i Linköping.

Som ett led i detta vill vi att 60 procent ska kunna bo inom 300 m avstånd från en stomlinjehållplats, säger Muharrem Demirok och fortsätter.

- En tydlig stadsbyggnadsstrategi som utgår från mobilitet och Ostlänkens effekter ger klara fördelar för bostadsbyggande. Eftersom arbete med bostadsbyggande är en långsiktig strategi, som inte är anpassad efter enskilda mandatperioder, så har vi som mål att bygga 25 000 nya bostäder till år 2028.

I dessa ambitioner vill man satsa 80 miljoner kronor. Där de kommunala 50 miljonerna ska ligga redan 2016-2017 plus ett 30 miljoner i statligt medfinansierat stadsmiljöavtal.

Läs mer i onsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om