I sista minuten, innan Sverige stänger för semester presenterar hon och partiet några punkter för att, som hon uttrycker det, ta tag i den ökande otryggheten. Flera av förslagen kommer att resultera i motioner när det politiska arbetet återupptas i höst.
Redan tidigare har Edlund, som är gruppledare för Socialdemokraterna, fört fram vikten av att ha både vakter och trygghetsvärdar på utsatta platser och i utsatta områden. Ökad polisiär närvaro, gärna med en lokal station i vissa stadsdelar, är också önskemål på listan. Hon vill också ge fastighetsägare och butiksägare större befogenheter att helt enkelt kunna ingripa mot personer som uppenbarligen inte har på vissa ställen att göra.
– Alla ska känna sig trygga där de bor och vistas, oavsett i vilket område det är, säger hon.
Hon har också tidigare framhållit vikten av kameraövervakning på fler ställen. Av flera skäl. Dels för att i första hand förhindra brotten men också för att kunna reda ut brott där ingen vill vittna. Hon påpekar att regeringen lagt ett förslag om att förenkla för polis och kommun att sätta upp kameror. Den lagen ska träda i kraft nästa år, men redan nu tycker hon att kommunen måste samarbeta mera i frågan, med länsstyrelsen.
Att fokusera på narkotikahandeln är också otroligt viktigt, anser hon.
– Alla Linköpingsbor som använder droger måste förstå att man genom att köpa droger göder, missbruk, våld och gängkriminalitet, säger hon.
Efter samtal med både polis och Linköpingsbor har hon insett att Trädgårdsföreningen är en plats där mycket försäljning sker. Därför föreslår hon också kameraövervakning där.
Vissa av era förslag kan väl upplevas som kontroversiella, ett ingrepp i den personliga integriteten?
– Jo, säkert, men man måste kunna vidta åtgärder mot människor som inte sköter sig och gör tillvaron otrygg för andra.
Men det allra viktigaste, enligt Edlund, är att se till att inte unga människor rekryteras till kriminalitet. I den kampen vill hon att Linköping ska testa det som kallas CTC-modellen. Bokstavskombinationen står för Communities that care. En modell som varit framgångsrik i Malmö och som vilar på vetenskaplig grund, enligt Malmö stads hemsida. I korthet går den ut på samarbete med olika aktörer i ett barns närområde för att skydda barn och unga från att hamna i negativa spiraler.
– Så fort det politiska arbetet drar igång i höst ska jag lägga en motion om detta och jag hoppas vi kan införa det i Linköping.