Debatten om lammkött högst aktuell

Näthatet breder ut sig alltmer och personliga utpekanden på internetforum växer sig starkare. Den senaste tidens debatt gällande veckans lammkött på Katedralskolan i Linköping har mötts av vissa med avsmak och av andra med likgiltighet.

Linköping2012-02-04 13:02

Facebookgruppen "Katedralskolans lammkött" publicerar bilder på kvinnliga elever som går på skolan. Sedan får man rösta på den man anser ska bli korad till "veckans lammkött" genom att klicka på gilla-knappen. Bilderna väljs ut av gruppens administratörer och tas från tjejernas egna facebooksidor. Om en tjej inte vill vara med får hon be om att bli borttagen, vilket hon blir utan förbehåll. Ordet lammkött betyder i kulinariska sammanhang fårungens, alltså lammets, kött som tillagas, kryddas och äts. I övriga sociala sammanhang har ordet en annan innebörd. I de flesta kontexter syftar det till en ung, snygg och läcker person. I detta fall, en tjej.

Svårt att agera
Carina Boberg som är ordförande för bildningsnämnden säger att hon har varit i kontakt med Katedralskolan och hon tror att de kommer klara av att hantera detta ärende på ett positivt sätt. Hon själv kan inte agera som politiker i det här fallet, så länge ingen anmäler händelsen, även om hon personligen ogillar sidan. I skollagens sjunde kapitel kan man läsa följande "Huvudmannen ska se till att det genomförs åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för kränkande behandling." Även om händelsen än så länge inte är anmäld av någon inblandad är det en definitionsfråga huruvida det ändå kan räknas som kränkning eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om