Den enda hattaffären i länet

Även om hattmodet började dö ut för 25 år sedan till förmån för frisyrer finns det behov. Ska man köpa hatt är det verkligen inte bara att klicka ner från nätet. Det gäller att hitta hatten som verkligen passar dig, både till stil, färg och framför allt storlek. Butiken fyller med andra ord sitt syfte och tar emot både lång- och kortväga kunder.

Till Hospitalsgatan och Helene Ådahl vallfärdar Östergötlands alla hattälskare.

Till Hospitalsgatan och Helene Ådahl vallfärdar Östergötlands alla hattälskare.

Foto:

Linköping2015-05-23 04:05


Sedan 1879 har de levererat hattar till Östergötland, Norrköpingsbutiken som nu heter Modehatten eller Åkerlind och Janzons efterträdare. Nu ägs den av Helene Ådahl som inte är särskilt gammal i gemet.
- Det är som att köpa skor. Man kan inte ta en hatt som är tre storlekar för stor bara för att den är på rea. Det är mycket som ska stämma, säger Helene hon.

Syr själv
Den största skillnaden mot förr är att de nu har hattar både för män och kvinnor. Förr i tiden fanns det speciella butiker i mängder som specificerade sig på ren dam- eller herrekipering. Sedan Helene tog över för tre år sedan har utbudet utökats enormt. Hon syr hattar på egen hand också. Runt symaskinerna bak i lokalen finns specialbeställningar av alla de slag: solhattar, hårsmycken, festhattar eller kanske en liten, liten hatt till barnbarnet. Allt är möjligt att få ateljésytt, och det blir precis rätt storlek med en gång.
- Det är trendigt med hantverk och att ha en unik hatt, men det går förstås inte att göra allt själv, jag måste ha ett stort utbud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om