"Det är kusligt likt den person vi tidigt letade efter"

"Det är nästan kusligt hur lik den här personen är den de flesta av oss ganska tidigt letade efter." Kriminologiprofessor Henrik Belfrage har varit delaktig i dubbelmordsutredningen och tycker det är ett under att gärningsmannen inte har upptäckts tidigare.

2011 höll Henrik Belrage en föreläsning för polisen om gärningsmän med samma typ av diagnos som Daniel Nyqvists. "Vi var rätt ute men det slumpade sig så att han inte blev upptäckt. Det är ett under."

2011 höll Henrik Belrage en föreläsning för polisen om gärningsmän med samma typ av diagnos som Daniel Nyqvists. "Vi var rätt ute men det slumpade sig så att han inte blev upptäckt. Det är ett under."

Foto: Carina Glenning

Linköping2020-09-03 19:30

Redan 2011 utreddes den misstänkte dubbelmördaren Daniel Nyqvists psykiska hälsa och en diagnos ställdes. I somras visade också den rättspsykiatriska undersökningen att han led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet, och fortfarande gör det.

2011 gjorde även Henrik Belfrage ett besök hos spaningsledningen i Linköping för att bistå i jakten på dubbelmördaren:

– Jag höll en halvdags dragning för dem kring just den här diagnosen och gärningsmän med den diagnosen.

Han konstaterar att man redan där var på rätt spår.

– Det känns väldigt konstigt. Ingen har sagt till mig eller någon annan att "nej, det där tror vi inte på", utan man har nog förstått att det är den här typen av person vi letar efter.

Henrik Belfrage tycker det är märkligt att ingen tipsade om den nu åtalade gärningsmannen förrän i januari i år, men menar att han ändå kunde ha upptäckts tidigare.

– Om man tummat lite på sekretessen när det gäller hälso- och sjukvården och fått tillgång till journaler. Rent hypotetiskt hade man kunnat screena och leta efter just den här typen av personer i den åldern med den diagnosen.

– Men mot det måste man ställa om det är etiskt lämpligt. De flesta pojkar i den åldern med den störningen är inte alls intresserade av att döda. Men hade vi haft möjligheten så hade han hittats långt tidigare.

Henrik Belfrage, tidigare även forskningschef vid tre av landets stora rättspsykiatriska kliniker, tycker samtidigt inte att det är konstigt att mannen har gått under radarn.

– Att han isolerat sig är tydligt och just den här typen av personer besväras egentligen inte så mycket av ångest för vad de har gjort. De har också svårt att interagera socialt och har inte något behov av det.

Den nu åtalade 37-åringen har i förhör förklarat att han sett en inre bild av två prickar och ett streck där strecket föreställde honom själv och prickarna två personer han var tvungen att döda. Henrik Belfrage har stött på den typen av fixering tidigare.

– De allra flesta med den här typen av diagnostik är fixerade vid andra saker, ofta trevliga saker. Men i ett fåtal fall blir fixeringen väldigt olycklig, i det här fallet vid att döda. Och det blir tvångsmässigt i den mening att man måste få det gjort, sedan kan man gå vidare. 

Mannen har förklarat att de här tankarna sedan har avtagit. Är det vanligt?

– De kan göra det, och de kan komma tillbaka. Men för många är känslan att man måste få det gjort. Annars kan de inte gå vidare.

Att bedöma en persons psykiska tillstånd 16 år tillbaka i tiden är generellt sett svårt, men just i det här fallet har det enligt Henrik Belfrage inte varit särskilt problematiskt.

– Den störning han har är en medfödd störning. Det är inte som med tyngre psykossjukdomar, som ofta kommer krypande i ungdomen, utan han är född med störningen. Så i det här fallet måste jag säga att det är en lätt bedömning.

Är det en störning han kan ha "spelat"?

– Nej.

Henrik Belfrage är övertygad om att gärningsmannen nu kommer att dömas till rättspsykiatrisk vård. 

– Det skulle jag kunna ta gift på. Störningen tycks vara djupgående och har han dessutom agerat ut den här typen av våld står det ju klart vad han är kapabel till under vissa omständigheter. Det blir rättspsykiatrisk vård, och vårdtiden lär inte bli kort.

"Att han isolerat sig är tydligt och just den här typen personer besväras egentligen inte så mycket av ångest för vad de har gjort."
"Att han isolerat sig är tydligt och just den här typen personer besväras egentligen inte så mycket av ångest för vad de har gjort."
Rättspsykiatrisk vård

När någon dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning är det förvaltningsrätten som prövar om vården ska upphöra eller förlängas. 

Det är även förvaltningsrätten som beslutar om vården ska ges i sluten eller öppen form och om patienten ska få permission. 

Rättspsykiatrisk vård är inte tidsbestämd, utan vårdbehovet avgör hur länge vården ska fortgå.

Källa: Domstolsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!