Detaljplanen för Vallastaden antogs

Gårdagens kommunfullmäktige sammanträde blev politiskt intressant tack vare den livliga behandlingen som den bordlagda detaljplanen för Västra Valla fick och för att ett historiskt styrelseavhopp i Bo2016 aktiebolag, Linköpingsexpo, tillkännagavs.

Linköping2013-09-25 07:03

Den stora och prestigefyllda samhälls och bostadsmässan i Västra Valla som ska genomföras under 2016 är nu kraftigt ifrågasatt från oppositionens sida.
Socialdemokraterna vill med ett tilläggsyrkande helt sonika avbryta projekteringen av mässan temporärt för att få tidsplanen framflyttade till 2019 istället och nu väljer dessutom, smått sensationellt, socialdemokraten Kristina Edlund som idag är vice ordförande i Linköpingsexpos bolagsstyrelse att hoppa av sitt uppdrag. Det är ett unikt historiskt politiskt avhopp i kommunens bolagshistorik.

Saknar förtroende
Kristina Edlund har inte längre förtroende för den politiska majoritetens sätt att sköta bolaget och hon anser att hon inte fått erforderlig information om bland annat ekonomin därför anser hon att det personliga ansvaret i en aktiebolagsstyrelse inte kan uppfyllas under dessa förutsättningar. Men det är inte enbart socialdemokratin som inte tror på Linköpingsexpos framtid 2016.
Miljöpartiet gick så pass långt igår under kommunfullmäktigemötet att man ville ha en återremiss av den aktuella detaljplanen, Västra Valla - Vallastaden i syfte att så småningom helt enkelt avstyra hela Bomässeprojektet. Fullmäktige antog dock detaljplanen som varit bordlagd en månad men avslog socialdemokraternas tilläggsyrkanden och miljöpartiets återremiss. Men faktum kvarstår, nu gäller det att alla greppar åror och hissar segel om Bo2016 ska styras i hamn.
Linköpingsexpo AB är det bolag som ska genomföra bo- och samhällsexpon Bo2016. Styrelsen består av politiker, representanter från Akademiska Hus, universitetet och näringslivet. Ordförande är Muharrem Demirok, Kristina Edlund är vice ordförande i bolagets styrelse.
- Jag tycker att vi har nått till vägs ände i det här. Jag tror inte att det går att genomföra en bomässa med kvalitet till 2016. Sådana här projekt kräver att det finns en bred politisk samsyn och därmed en lyhördhet och öppenhet för synpunkter och förslag. Jag har inte fått gehör för de synpunkter och förslag jag lagt fram. Min upplevelse är också att jag undanhållits information, då jag exempelvis på sittande planeringsutskott i måndags fick reda på att bolaget behöver tillskott om 40, 3 miljoner kronor. Därför väljer jag nu att avgå som vice ordförande i Linköpingsexpo AB, säger Kristina Edlund i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om