Dödskörningen i city: 32-åring åtalas på fyra punkter

Att den 32-årige mannen visat likgiltighet inför andras liv och säkerhet framgår tydligt av det åtal som nu kammaråklagare Malin Axelsson lämnat in till Tingsrätten.

Linköping2016-03-18 13:04

Det var söndagen den 7 februari som den nu 32-årige mannen körde ihjäl en 57-årig kvinna mitt i centrala Linköping. Kvinnan ska ha avlidit direkt på platsen och efter en luftfärd på mellan 20 till 30 meter. Vansinneskörningen började dock med att han struntade i rödljuset i korsningen mellan Vallhallagatan och Hamngatan. Han körde sedan i hög hastighet om en bil på fel sida. När han skulle köra in i det vänstra körfältet, framför den omkörda personbilen, förlorade han kontrollen. 32-åringen tvingades hastigt väja tillbaka till det högra körfältet och körde då upp på trottoaren.

Den 57-åriga kvinnan hade precis klivit av bussen på Trädgårdstorget och gick till fots när hon träffades av bilen. Av stämningsansökan framgår att kvinnan blev påkörd bakifrån. 32-åringenhar i förhör erkänt grovt rattfylleri, olovlig körning och ringa narkotikabrott. Han säger sig dock varken kunna erkänna eller förneka grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik då han inte har några minnen från själva kollisionen.

I det nu inlämnade åtalet skriver åklagaren att 32-åringen "visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv". Inledningsvis har det också ställts frågor och utretts om hans mor visste om eller inte att sonen hade tagit hennes bil och kört den vid det tillfälle då den 57-åriga kvinnan bragdes om livet. Dock är modern inte längre aktuell i utredningen och finns inte heller med i utredningen. 32-åringen åtalades även för att ha begått brott endast två dagar före dödskraschen på Hamngatan. Under påverkan av flera narkotiska preparat körde han den 5 februari en stulen bil på bland annat Rundelsgatan och Hejdegatan i Linköping. Vid tillfället hade 32-åringen 1,80 promille alkohol i blodet. Till rättegången i Linköpings tingsrätt har åklagaren kallat totalt elva vittnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om