Dödskörningen i city: Mamman kan vara medskyldig

Den nu häktade 31-åringen körde under söndagens vådliga färd en bil som tillhör hans mamma. Nu undersöker åklagaren om hon kan ställas till svars för detta.

Linköping2016-02-12 13:46

Utredningen kring söndagens tragiska dödsolycka vid Hamngatan/Drottninggatan fortsätter med oförminskad kraft. Det berättar åklagaren Malin Axelsson.

- När det gäller den bil den nu häktade 31-årigen körde på olyckskvällen så tillhörde den hans mamma. Just nu tittar vi på om hon lånade ut bilen till honom eller om han helt enkelt tog den. Om hon lånade ut bilen och visste om att han var påverkad så kan hon ställas tillsvars för detta som medhjälp till grov vårdslöshet i trafik bland annat. Det finns flera rättsfall där, till exempel, en hustru som suttit bredvid sin alkoholpåverkade man då han kört bilen och då fällts för medhjälp. Det blir självklart skillnad om man inte vet att föraren har varit påverkad i någon mån.

- Jag kan inte riktigt uttala mig om vad som framkommit hittills i utredningen om just det här med hur han fått tillgång till mammans bil men vi jobbar på det, så mycket kan jag säga, fortsätter Malin Axelsson.

Redan förra fredagen greps mannen och då i en stulen bil. Även då var han påverkad av både droger och alkohol. Efter förhör släpptes han dock.

- Det är den gängse gången, berättar Thomas Agnevik, presstalesperson vid Linköpingspolisen. Och fortsätter:

- Det var troligen en jouråklagare som tog det beslutet efter att han gripits och förhörts på stationen. Om han har ett svenskt personnummer som brukar inte den här typen av personer häktas. Är man utländsk medborgare så är det annorlunda och då kan man häktas. Den här typen av person som stjäl bilar och kör i berusat tillstånd är ofta, antigen sjuka eller missbrukare, och till slut så får det sådana här konsekvenser. Vad man ska göra åt det är en helt annan sak och diskussion men man kanske ska försöka bota dem på ett eller annat sätt, avslutar Thomas Agnevik, presstalesman hos Linköpingspolisen.

Åtal mot den nu häktade 31-åringen ska vara väckt senast den 24 februari klockan elva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om