Dömd för grovt bedrägeri

En 44-årig man har dömts för grovt bedrägeri efter att ha fått både sjukpenning från försäkringskassan och studiestöd från csn i Linköping.

Linköping2004-03-06 07:58

Mellan januari år 1996 och oktober år 1998 har den 44-åriga mannen vilselett försäkringskassan och csn i Linköping.
Från försäkringskassan fick mannen sjukpenning utbetalat till sig, sammanlagt 387 200 kronor. Samtidigt fick mannen studiemedel från csn, ett belopp som i slutändan uppgick till 180 502 kronor.
Till försäkringskassan ska mannen ha undanhållit att han fått studiemedel och hela tiden lämnat in läkarutlåtande till stöd. Samtidigt som han till csn förteg att han fått ut sjukpenning i sådana belopp att han därav inte skulle varit berättigad till studiestöd av den summan.
44-åringen ska dessutom ha gjort sig skyldig till ytterligare ett grovt bedrägeri. Det var under perioden mars år 199 till augusti år 1999 som mannen fått sammanlagt 56 484 kronor i socialbidrag från Linköpings kommun. Men samtidigt fick mannen ekonomiskt bistånd från sociala myndigheter i Norge.

Dagsböter och villkorligt
Åklagaren ansåg brotten som grova då de avsett betydande värde och skett systematiskt genom att rikta sig till flera bidragsgivare och under en lång tid.
Tingsrätten i Linköping har nu dömt mannen för grovt bedrägi med påföljden av villkorlig dom och 100 dagsböter på á 30 kronor. Dessutom ska mannen betala ett skadestånd på 54 584 kronor till sociala förvaltningen i Linköpings kommun.
Vid dom har tingsrätten beaktat att brotten är mycket gamla och att den sena lagföringen inte berodde på den tilltalade. Det framhålls även att mannen haft rätt till ett av de två bidrag han erhållit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om