Dråpslag mot östgötabönderna

Många Östgötabönder har nyligen avslutat sina skördetider och ska påbörja annat nödvändigt arbete på gården. Då dimper det ned ett mycket oväntat återbetalningskrav från den svenska staten.

Linköping2012-08-17 06:50

Medlemskapet i Europeiska Unionen innebar för Sverige att vi fick ett antal ersättningssystem att förhålla oss till. Inom jordbrukssektorn är det många som menar att det blivit sämre eller åtminstone mer krångel i de nya bidragssystemen.

Svarte Petter
Tid efter annan har röster höjts om att bönderna har haft svårt att klara sin likviditet på grund av allt för sena utbetalningar av EU stöd. Sänkningarna av avräkningspriset till mjölkbönderna är kännbara och högaktuella. Men nu handlar det om en betydligt allvarligare sak.Sverige har nyligen åkt på en straffavgift på 700 miljoner kronor till EU på grund av felaktigt utbetalda stöd till sina svenska bönder. I sin obegripliga vishet har staten bestämt att en tredjedel av denna summa ska man ta från landsbygdsprogrammet, en tredjedel tar man från skattemedel och den sista tredjedelen försöker man få tillbaka från de pengar man redan beviljat bönderna. Straffavgiften grundas på utbetalningar under perioden 2005 till 2011.

Retroaktiva, rättsligt osäkra beslut
LRF s ordförande i regionen, Peter Borring, betraktar detta som felaktigt retroaktivt och konstigt eller med finare ord, yxtokigt.
- Det här är en soppa. Många östgötska bönder har fått retroaktiva återbetalningskrav på EU-ersättningar, ersättningar som vid det aktuella tillfället varit godkända. Utan tydlig kommunikation och service från ansvariga myndigheter upplever nu lantbrukarna en stor irritation, frustration och rättsosäkerhet när grunderna för återbetalningen hänvisar till förändringar framåt i tiden som vid ansökningstiden inte existerade, dundrar LRFs regionordförande Peter Borring som samtidigt är sysselsatt med sitt eget lantbruk.
- Hur ska en bonde kunna driva sitt företag på ett bra sätt om man ska vara rädd för återbetalningskrav för att gällande regler kanske kan komma att ändras om några år, frågar sig Peter Borring utan att förvänta sig ett omedelbart och vettigt svar från myndigheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om