Du kan rädda tre liv på 30 minuter

Den som drömmer om att bli hjälte och rädda liv gör det enklast genom att bli blodgivare. Det kan man göra både på blodcentralen eller blodbussen som har drop-in.

Enisa Deumic som är blodgivarsamordnare på Blodtappen tar gärna emot nya blodgivare. Ett enkelt sätt att bli hjälte och rädd liv.

Enisa Deumic som är blodgivarsamordnare på Blodtappen tar gärna emot nya blodgivare. Ett enkelt sätt att bli hjälte och rädd liv.

Foto:

Linköping2014-05-16 06:57


- Utan blodgivning skulle inte modern sjukvård fungera, vi är beroende av våra blodgivare; de gör jättenytta!
Funderar man på att bli blodgivare ska man inte tveka, det är ett av de enklaste sätten att bli hjälte på.
Man blir glad av att veta att man hjälpt en medmänniska, säger Enisa Deumic som är kommunikatör och blodgivarsamordnare på Blodtappen.
Blodtappen på Storgatan i centrala Linköping är en del av landstinget i Östergötland.
De har verksamhet över hela länet och blodbussen är viktig för att få in blod som behövs.
Givaren får fylla i en hälsodeklaration, och därefter följer ett samtal för att se om det finns några hinder för blodgivning.
Man behöver ha id-handling och vara skriven i Sverige.
Man ligger på en brits i "tapp-rummet" i 5-10 minuter medan blodet tappas.
Efteråt vilar man på britsen ett tag innan man går och fikar - ett sätt för personalen att hålla uppsikt att allt känns bra innan givaren går.

Livsnödvändigt
Hela besöket tar bara en halvtimme och de 4,5 dl blod som tappas kan rädda livet på upp till tre personer. För blod behövs. Vid olyckor, operationer, förlossningar och mycket annat på sjukhuset. Vissa patienter har sjukdomar som innebär att de behöver regelbundna blodtransfusioner för att leva ett normalt liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om