Dubbelmordsvittnet: "Anna-Lena var helt klar"

Mannen hörde 56-åriga Anna-Lena Svenson ropa på hjälp efter att ha blivit angripen med kniv på Åsgatan. På måndagen vittnade mannen i Linköpings tingsrätt.

Målsägandebiträdet Karin Wålander, kriminalinspektör Henry Jansén och kammaråklagare Britt-Louise Viklund deltog under måndagens bevisupptagning i tingsrätten.

Målsägandebiträdet Karin Wålander, kriminalinspektör Henry Jansén och kammaråklagare Britt-Louise Viklund deltog under måndagens bevisupptagning i tingsrätten.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2020-08-31 11:55

Nu på onsdag kommer kammaråklagare Britt-Louise Viklund att åtala 37-årige Daniel Nyqvist för dubbelmordet på Åsgatan för snart 16 år sedan. 

Rättegången mot Nyqvist kommer att hållas i Linköpings tingsrätt under tre dagar i september med start den 15:e. Men redan på måndagen framträdde ett av åklagarens vittnen i rätten. Det rör sig om en man som vid tiden för dubbelmordet bodde i omedelbar närhet av brottsplatsen. Mannen är numera bosatt utomlands och befinner sig endast tillfälligt i Sverige. 

Åklagaren begärde därför att det skulle hållas en så kallad bevisupptagning i tingsrätten. Vittnet berättade att hans hustru den aktuella morgonen hörde att någon ropade på hjälp:

– Jag hörde också någon som ropade och såg att någon låg på gatan. Jag sprang ut och såg att det låg en kvinna på gatan. Hon sa något som fick mig att fortsätta ett stycke på Åsgatan. 

Mannen berättade att han sprang ytterligare mellan 25 och 30 meter och att han då fick syn på åttaårige Mohammad Ammouri, som låg livlös på en grässlänt. 

– Jag fick uppfattningen att han inte var vid liv. Jag hörde en djup utandning som jag uppfattade som den sista sucken. 

Vittnet bestämde sig för att genast återvända till Anna-Lena Svenson. 

– Jag såg till att hon låg på sidan. Jag höll henne i handen. 

Vittnet hade svårt att minnas alla detaljer från den aktuella morgon, vilket knappast är ägnat att förvåna med tanke på att det gått snart 16 år. I ett förhör som hölls med honom kort efter dådet berättade han dock att Anna-Lena Svenson hade sagt att överfallet på henne och pojken var "vansinnigt och oprovocerat". Hon hann även säga att gärningsmannen var i 20-årsåldern.

– Hon verkade tagen, men hon var helt klar, sade vittnet när han förhördes i tingsrätten på måndagen. 

– Jag uppfattade inte att hon hade någon svår smärta. Hon var lugn och samlad. 

Vittnet såg inte gärningsmannen på Åsgatan.

– Jag hamnade i tunnelseende. 

Under bevisupptagningen i tingsrätten deltog Daniel Nyqvist och hans advokat, Johan Ritzer, via videolänk från häktet i Norrköping. Nyqvist, som låtit skägget växa under tiden som frihetsberövad, satt med händerna i kors och gjorde ett närmast frånvarande intryck. Han röjde inga känslor under utfrågningen av vittnet.  

Daniel Nyqvist greps på morgonen den 9 juni i sin bostad i Johannelund. Det var en kombination av dna-analys och släktforskning som gjorde att polisen till slut lyckades identifiera honom. I ett förhör samma dag som han greps valde han att erkänna att det var han som den 19 oktober 2004 dödade pojken och kvinnan genom att utdela knivhugg med en butterflykniv. 

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen lider Nyqvist av en allvarlig psykisk störning. Han anses också ha lidit av en allvarlig psykisk störning den 19 oktober 2004. Sannolikheten är stor att han kommer att dömas till rättspsykiatrisk vård.  

Åklagare och polis har ännu inte velat berätta vad Nyqvist har sagt i förhör och vilket motiv till dådet han har angett. Både advokaten och åklagaren har dock sagt att det inte finns något som tyder på att det skulle ha funnits ett rasistiskt motiv. 

Rättegången i september kommer att hållas i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt. Britt-Louise Viklund säger att hon kommer att kalla sammanlagt sju vittnen. Två anhöriga till brottsoffren kommer också att vittna under rättegången.   

Kriminalinspektör Henry Jansén har hållit flera förhör med den modmisstänkte Daniel Nyqvist.
Kriminalinspektör Henry Jansén har hållit flera förhör med den modmisstänkte Daniel Nyqvist.
Utredningen i siffror

Under den snart 16 år långa utredningstiden har polisen hållit 7 000 förhör och arbetat med 13 000 uppslag. 40 000 dokument har skapats. Drygt 5 000 män har under utredningens gång blivit topsade. 

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!