Polisen kan ha förhindrat trippelmord i Linköping

En 16-årig pojke och en 25-årig man åtog sig, enligt åklagaren, att mot betalning mörda tre personer i Linköping. Men polisen hann ingripa i tid och nu har duon åtalats för stämpling till mord. En 20-årig kvinna åtalas samtidigt för att ha hjälpt till i mordplanerna.

Kulsprutepistolen var laddad med skarp ammunition när den hittades i Berga. (Bilden är hämtad ur förundersökningen.)

Kulsprutepistolen var laddad med skarp ammunition när den hittades i Berga. (Bilden är hämtad ur förundersökningen.)

Foto: Polisen

Linköping2024-01-09 17:28

Tidigt på morgonen den 30 oktober förra året genomförde polisen en större insats på Pionjärgatan i stadsdelen Berga. Polisen spärrade av ett större område och såg ut att leta efter något i en skogsdunge i området. Uniformerade poliser bar med sig bruna papperspåsar – påsar som vanligen används för att förvara bevismaterial i. 

Senare under dagen framkom att polisen hade gripit en 16-årig pojke och en 25-årig man som misstänkta för grovt vapenbrott och förberedelse till mord. I samband med att de två personerna häktades sade kammaråklagare Elin Åkerberg: 

– Polisen har haft en adress i Berga under bevakning med anledning av en hotbild. I måndags kom de här två personerna till platsen och de kunde då gripas av polisen.  

undefined
I en skogsdunge hittade polisen en kulsprutepistol.

Den 3 november i fjol anhölls och häktades en tredje person – en 20-årig kvinna som tros ha hjälpt 16-åringen och 25-åringen. 

På tisdagen väckte Elin Åkerberg åtal mot de tre personerna. 16-åringen och 25-åringen åtalas för stämpling till mord och försök till grovt vapenbrott. Kvinnan åtalas samtidigt för medhjälp till stämpling till mord och medhjälp till försök till grovt vapenbrott. 

Av stämningsansökan framgår att 16-åringen och 25-åringen var i färd med att hämta en skarpladdad kulsprutepistol – med förmåga till både halv- och helautomatisk eldgivning. Polisen hann dock ta kulsprutepistolen i beslag innan duon hann fram. 

Enligt åklagaren hade 16-åringen och 25-åringen av okända personer fått i uppdrag att mot betalning mörda tre personer som tidigare varit folkbokförda på Pionjärgatan. De två ska ha tagit emot instruktioner via den krypterade appen Signal. I 25-åringens mobiltelefon hittade polisen flera meddelanden – bland annat ett som gick ut på att han tillsammans med andra skulle utföra en "massaker". 

Enligt åklagaren ingick de personer som skulle mördas på Pionjärgatan i den familj vars flerfamiljshus sprängdes på Järdalavägen den 26 september förra året. Explosionen skedde inom ramen för den våldsamma konflikten inom det så kallade Foxtrotnätverket.

16-åringen och 25-åringen har ingen koppling till Linköping. Den 20-åriga kvinnan hämtade, enligt åklagaren, 16-åringen i Stockholm och körde honom till resecentrum i Linköping. Där ska kvinnan ha hämtat upp 25-åringen som anlänt med tåg från Malmö. Kvinnan skjutsade sedan 16-åringen och 25-åringen till brottsplatsen. 

16-åringen och 25-åringen körde, enligt åtalet, runt i området och letade efter kulsprutepistolen när de greps av polisen. Vid gripandet lämnade 16-åringen svävande uppgifter om vad han gjorde på platsen och hur han kommit dit. Han uppgav även att han inte kände 25-åringen. 

Enligt åklagaren väntade den 20-åriga kvinnan på duon för att efter det planerade trippelmordet köra dem vidare. Hon ska dock ha upptäckt att det fanns poliser i området och valde då att åka från platsen. Enligt åklagaren hade även kvinnan fått instruktioner om vad hon skulle göra via appen Signal. 

Både 16-åringen och 25-åringen är kända av polisen sedan tidigare – men ingen av dem har dömts för någon allvarligare brottslighet. Inte heller den 20-åriga kvinnan har tidigare dömts för någon allvarligare brottslighet. Hon har endast lagförts för ringa narkotikabrott. 

De tre åtalade, som fortfarande sitter häktade i väntan på rättegång, har i förhör nekat till brott. 

I en skogsdunge i Berga hittade polisen en kulsprutepistol. (Bilden är hämtad ur förundersökningen.)
I en skogsdunge i Berga hittade polisen en kulsprutepistol. (Bilden är hämtad ur förundersökningen.)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!