Att det är färre patrullerande poliser i innerstaden är något som den tillförordnade länspolismästaren, Björn Folkeson, håller med kommunalrådet Paul Lindvall om, men det hela är en prioritetsfråga.
Det finns helt enkelt inte ekonomiska resurser till att göra allt.
Lagföring och utredning
På senare år har polisen satsat hårdare på att gripa fler och lagföra flera brott.
Alltså, fler kriminella döms i tingsrätten, och detta faktiskt på grund av att man minskat den patrullerande polisen.
De brott polisen som fotpatrullerar innerstaden dagtid främst kommer i kontakt med är snatterier och stölder, förklarar Folkeson, som även medger att patrullerande polis i staden ökar trygghetskänslan hos medborgarna.
Björn Folkeson menar vidare att polisen genom dessa prioriteringar faktiskt gör mer nytta, då fler misstänkta grips.
Det hela handlar om resurser.
- I dag ser jag små möjligheter, säger Folkeson om luckorna i budgeten.
I sin kritik mot hur prioriteringarna sköts i dag menar Lindvall att poliser tvingas ägna sig för mycket åt pappersarbete och administrativa uppgifter.
Detta stämmer, enligt Folkeson, men det handlar om att man de senaste åren satsat på att ta emot nyexaminerade poliser i stället för att anställa civil personal. Polisen måste därför i dag att utföra mer pappersarbete än tidigare.
- Tyvärr finns det inte ekonomi till både och, säger Folkeson.
Dyrt med fler poliser
I går stod det att läsa i vår tidning om kommunalrådet Paul Lindvalls (m) kritik av polissituationen i Linköping och vädjan om att det behövs fler patrullerande poliser i stadens centrum. Men i grund och botten handlar det hela om ekonomi. Polisen i Östergötland ligger redan tio miljoner minus i sin budget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!