Edlund varnar för fyra instabila år

Socialdemokraterna hade hoppats på ett blocköverskridande samarbete. Istället valde Alliansen att styra i minoritet. Det säger Kristina Edlund (S), ordförande för kommunstyrelsen i Linköping.

Kristina Edlund (S) är besviken över att mittpartierna valde Alliansstyre, istället för majoritet och stabilitet med S och MP.

Kristina Edlund (S) är besviken över att mittpartierna valde Alliansstyre, istället för majoritet och stabilitet med S och MP.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2018-10-15 20:00

Än så länge kanske man ska tillägga. Efter beskedet på måndagen, att Alliansen bildar nytt borgerligt styre i Linköping, så står det klart att Kristina Edlund måste lämna sin post som kommunens främste politiske företrädare.

Hon är besviken över att möjligheten för hennes parti att påverka Linköpings framtid har minskat, och hon är också besviken över att försöken att få Centern och Liberalerna med på ett blocköverskridande samarbete har misslyckats.

– Vi hade gärna sett ett samarbete mellan S, MP, C och L för att få ett stabilt styre i Linköping, säger hon.

Den kommande situationen i Linköping är att Alliansen har majoritet i nämnderna men är i minoritet – med en rösts skillnad – i fullmäktige.

– Med ett annat beslut från C och L hade vi haft en majoritet i kommunfullmäktige. På andra håll i landet har partivänner till C och L tagit det ansvaret för att få både majoritet och stabilitet, säger hon.

Under måndagen kom också beskedet att S ingår ett valtekniskt samarbete med MP. Ett bra beslut, enligt Edlund. Inte bara för att det ger partierna lite extra fördelar i nämnder och styrelser.

– Vi har från början bestämt att vårt samarbete ska vara långsiktigt och dessutom trivs vi bra i varandras sällskap.

Rent tekniskt kan ju S och MP lägga fram egen budget som skulle antas om den får stöd av V och SD. Skulle ni kunna tänka er att göra det?

– Låt mig säga så här; det kan aldrig vara en oppositions uppgift att se till att majoritetens politik kan gå igenom. Det är en risk man tar när man sätter sig i ett minoritetsstyre.

Vänstern har helt lämnats utanför i det rödgröna oppositionssamarbetet.

– Vi har försökt att förhandla det här, men vi upplever att man försöker få något utan att vara beredd att ge något. Vi jobbar inte så, säger Jessica Eek, gruppledare för Vänsterpartiet.

Hur kommer det att påverka utfallet i fullmäktige?

– Jag tror att det kommer att bli mycket svårare för S att få genom sin politik.

Är ni besvikna?

– Ja, självklart. Vi hade gärna varit med och samarbetat.

Men det uteblivna samarbetet förändrar inte partiets roll i sak, enligt Jessica Eek.

– Vi är i samma sits som vi varit tidigare och det har fungerat för oss. Vi är ett bra oppositionsparti och vi klarar oss bra på egen hand, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!