Ekarnas näste i Tinnerö naturreservat lockar

Linköpings närliggande natur utgörs till stor del av ett prunkande eklandskap. I anslutning till staden ligger naturreservatet Tinnerö som är kommunens. Det besitter en ofantligt stor ymnighet av bastanta gamla träd, främst ek.

Linköpings kommuns största naturreservat är fullt av praktfulla ekar och spännande historia.

Linköpings kommuns största naturreservat är fullt av praktfulla ekar och spännande historia.

Foto:

Linköping2012-07-12 04:06


Över nästan sju kvadratkilometer sträcker sig reservatet som är en del av ett forntida odlingslandskap där varje ek berättar sin egen historia.

Fornlämningar
Runtom dyker fornlämningar upp i form av gamla stenmurar, gravfält och fossila åkrar. Genom landskapet finns vandringsleder och bänkar där man enkelt kan filosofera medan trädkronorna vajar i vinden. Under vår och sommar är de gröna nyanserna nästan övermäktiga. Höstens färger lyser klara genom hela skogen och vintern täcker grenarna med vacker rimfrost.

Smedstad dammar
Med sitt lätttillgängliga läge vid Haningeleden ligger Smedstad dammar, som är en del av Tinnerö eklandskap. Det är en välbesökt plats för hundägare och promenadälskare. Smedstads dammar, i dess nuvarande utformning, utfördes under 2002. Dammarna är en del av Tinnerbäckens vattensystem vars främsta syfte är att rena dagvattnet men det har också kommit att bli en viktig bit i att öka den biologiska mångfalden. Många småkryp, fisk, fåglar och även fladdermöss trivs bra bland vass, kaveldun och näckrosor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om