Ekologisk fågelmat från sädesrens

Då fågelintresserade Jan Wester drev ett surdegsbageri upptäckte han att renset från sädens innehåller en hel drös med nyttigheter för fåglar. Utifrån upptäckten fick han idén att starta ett ekologiskt fågelmatsföretag. Idag, ett år senare, är företaget Slåttergubbens fågelmat i full rullning.

Slåttergubbens ekologiska fågelmat bland solrosorna. Foto: Claes Nilsson

Slåttergubbens ekologiska fågelmat bland solrosorna. Foto: Claes Nilsson

Foto:

Linköping2012-11-16 07:39


Platsen för Jan Westers verksamhet är inte svår att hitta. Följ bara det häpnadsväckande vackra solrosfältet i Vreta kloster.
- Jag ville bygga upp ett företag kring fågelmat. Renset är toppen för fåglar men vi människor är så vana vid att mata fåglar med solrosfrön. Jag insåg att jag behövde den biten också. Jag har ett solrosfält ur vilket jag utvinner solrosfrön. Jag importerar även ekologiska och skalade solroskärnor från Kina men jag säljer mycket annan fågelmat också, ekologisk sådan såklart, berättar Jan.

Ekologiskt inte optimalt
Ekologi och en välmående natur är grundbulten för Jans ideologi. Kretsloppsjordbruk är målet men för att nå dit måste man börja någonstans.
- Ekologisk odling är inte optimalt men det är det bästa alternativet. Det behövs mer variation på fälten och mindre marker. Ett levande ekosystem är mindre sårbart och dessutom bättre för djurlivet då fler insekter samlas vilket till exempel är föda för fåglarna, menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om