Ellen Key inspirerar att bryta mönster

Hemslöjdens nya utställning "Bryta mönster" öppnar för beskådan idag. Under fredagen visades verken upp för press och media medan konstnärerna själva fick förklara tanken bakom sina verk.

Att bryta mönster börjar idag.

Att bryta mönster börjar idag.

Foto:

Linköping2014-08-23 04:06


Utställningen ställer Ellen Key i strålkastarljuset och har låtit 33 olika konstnärer och formgivare fått tolka hennes syn på skönhet.
- Vi har tagit fasta på Ellen Keys ideologier. Det är aktuella frågor även idag som berör samhällsutvecklingen. Ellen Key hade stort inflytande under sin samtid. Hon var lika stor som Strindberg, om inte större, säger Bo Olls, Regionförbundet Östsam.
Yrkeskategorierna som representeras är mångsidiga och är ett sätt även för Hemslöjden att bryta sitt eget mönster och att utvecklas i sin egen samtid. Fotografer, textildesigners, keramiker, formgivare och landskapsarkitekter är några av konstnärerna som tolkat författaren och idealisten. Utställningen har fångat in nästintill hela spektrat av konstformer.
- Ellen Keys tankar om ärlighet i material ville vi ta fasta på. Hon hade många strängar på sin lyra, bland annat kvinnosakskämpe men också en person som ville lyfta hemmets skönhet. Genom att fånga olika konstformer i den här utställningen kan olika tolkningar ges, säger Ann-sofie Svansbo, utställningsansvarig på Hemslöjden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om