Berga skulpturpark ligger mitt i bostadsområdet Berga men ändå väl dold innesluten i grönska. Man kan föreställa sig hur mäktig synen varit när parken med sina höga pelare där några av bysterna vilade.
- Egentligen är det en helt galen idé att skapa något sådant som denna skulpturpark och dessutom byggdes den ju minst hundra år för sent, menar berättar den tidigare konstansvarige i kommunen Christer Fällman då vi talades vid under ett tidigare samtal om den annorlunda parken.
- Anton Ridderstad var en mycket märklig och annorlunda person. Han hade lite för mycket pengar och ville nog göra sig själv odödlig genom att uppföra ett östgötskt Skansen invid Berga och det slott som han på den tiden bodde i.
Fjorton skulpturer
I parken finns det fjorton skulpturer med Gustav Alfred Nyströms ”Moder Svea - På vakt för fosterland” som givet blickfång. Den restes 1928 i trädgården på Berga slott och har genom årens lopp haft olika hem. 1989 fick den sin nuvarande placering framför parken.
- Att åstadkomma en sådan här park idag skulle kosta enorma pengar. Jag skulle gissa på minst 25 miljoner, menar Christer och fortsätter:
- Det är, numera kommunen som har ansvaret för parken. Jga vet så finns det inga direkta planer för den utan vi vårdar den och ser till att det inte blir alltför igenvuxet. För några år sedan såg vi till att tvätta av mossa från statyerna och röja ut. Jag har även producerat en broschyr om skulpturparken där man kan läsa mera om de olika skulpturerna på kullen. Christer menar att man ska besöka parken på natten och då det är månljus. Det ger en lite spöklik och skräckaktig stämning.
- Parken kan ju idag verka lite skrämmande men det var inte tanken från början utan då ville man nog ha en lite romantisk och fosterländsk inställning. Att ta med betydelsefulla östgötar och göra dem odödliga. I vårt moderna samhälle kan detta verka lite udda och de nyromantiska tankar Anton Ridderstad hade var redan på den tiden otidsenliga och gamla, menade Fällman då. Nu mera finns det ett flertal bord och bänkar utplacerade vid kullen som inbjuder till fikamys men att ständigt ha stränga herrar titta ner i kaffekorgen kanske kan vara aningen omysigt. Carl Anton August Ridderstad, föddes 13 november, 1848 och dog 10 december, 1933. Han var militär och historiker och grundade Östergötlands museum.