En ful fläck putsas bort

Nu ska det byggas...

Nu ska Östbergaskolans tomt prydas med bostäder. Foto: Tommy Pettersson

Nu ska Östbergaskolans tomt prydas med bostäder. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2015-12-16 09:28


Nu tar äntligen kommunen ett steg mot byggnation av nya bostäder där Berga skola tidigare låg. Efter att skolan revs har flera byggherrar varit aktuella men det har inte funnits någon ekonomi i att bygga på tomten som legat för fäfot en längre tid.

Den nya detaljplanen syftar till ny bostadsbyggnation i form av flerbostadshus och utökade servicefunktioner centralt i Berga.

Bebyggelsen ska ansluta sig mot omgivande gator och bestå av öppna gårdar som öppnar sig mot Berga skulpturpark. Möjligheter att inrymma lokaler för centrumändamål, det vill säga handel, service och samlingslokaler, ska finnas i bottenvåningen i byggnader som planeras nära Berga centrum.

Projektet ger ett stort tillskott av lägenheter i olika former och en injektion i förnyelsearbetet av Berga. Ett högre hus i 12 våningar i korsningen Söderleden och Ridderstads gata föreslås fungera som landmärke för Berga och markera stadsdelscentrum. Ett landmärke i Berga ökar orienterbarheten i landskapet samtidigt som stadsdelen stärker sin identitet som en central mötesplats.

- Vi vill stärka och lyfta Berga, ett område med goda möjligheter att bli en attraktiv del i vår snabbt växande stad. Därför är det positivt att projektet nu tar ett viktigt steg mot att förverkligas, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Läs mer i onsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om