Här kallar man dem som bor på vårdboendet för hyresgäster vilket är en viktig distinktion mot andra inrättningar där man säger patient eller kund. Visst, de som bor där har en allvarlig sjukdom, men detta innebär inte att livet är slut för det utan man kan leva ett bra liv trots sin sjukdom.
Ombonat och med konst
– Här har vi valt att fokusera på det som är friskt istället, säger verksamhetschefen Anna-Carin Lindström när vi slagit oss ner i det som man kan likna vid ett ombonat vardagsrum med en braskamin där ljus brinner och sprider hemkänsla.
Skillnaden är bara konsten på väggarna som är tavlor av den välkände Linköpingskonstnären Johan Krouthen (1858-1932) och det är byggherren Michael Cocozza som låtit hänga upp ett 60-tal olika verk av kända konstnärer i Sandrioparken.
50 lägenheter
– Vi öppnade i januari och har 50 lägenheter, där två stycken är, så kallade, dubbletter för par och de övriga är mindre enrummare på 33 kvadratmeter. Måltiderna lagas här, vi har frukostbuffé, lunch och middag som lagas här i vårt kök och från grunden. Meningen är att det ska dofta gott, smaka godare och vara näringsriktigt på alla sätt. Det är även viktigt hur maten ser ut, att den har färg.
Anna-Carin Lindström berättar att namnet Sandrinoparken kommer sig av ett det en gång i tiden bodde en ung flicka ett hus i närheten. Den lilla tjejen hade en gul undulat som hon tyckte skulle flyga fritt och därför släppte ut den här i parken. Undulaten bar namnet ”Sandrino”. En både vacker och smått poetisk historia som sätter fantasin i rörelse. Därav kommer även de utsmyckningarna som finns på husets fasad består av fåglar.
Släpper in ljus
– Tvärtemot andra boenden vad den här typen så har korridorerna fönster som släpper in ljus och som är vända in mot gården. När sedan årstiden tillåter flyttar vi ut en del av verksamheten, vi går till biblioteket och besöker museet en gång i månaden. Vi jobbar mycket med musik och bilder. Vi vill skänka glädje till dem som bor här, säger Anna-Carin Lindström avslutningsvis och visar mig till det spa som man även förfogar över. Behöver jag säga att det alltid är bokat?