En kvinnlig värld i Linköping

Kommunarkivarie Gunilla Elvör har grävt i Linköpings Stadsarkiv och Linköpings Stiftbiblioteks samlingar. Frukten av arbetet kan man se i en utställning i Linköpings stadshus. Det som avhandlas med informativa texter och tidstypiska bilder är kvinnans värld och hur hon började skolas runt sekelskiftet. En tid då kvinnan satte ner foten.

Linköping2013-04-19 06:43

- När jag hittade bilden på Ada Arwedsons avgångsklass tog hela projektet fart. Ett projekt jag gjort helt själv med layout, texter och tagit ut alla bilder från arkiven. Det är alltså den första avgångsklassen och det fick mig att gå igång, säger Gunilla Elvör.
Ada Arwedson föddes 1854 i Norrbärke Dalarna, men flyttade som fjortonåring till Linköping. 1868 skrevs hon in i elementärläroverket och var alltså med i den första avgångsklassen 1871. Mellan åren 1885-1920 var hon föreståndarinnan för elementarläroverket för flickor. Hon var medlem i Fredrika Bremerförbundet och dog i Linköping den 26 december 1936.
Elementarläroverket för flickor var först en privatiserad institution på initiativ av engagerade föräldrar och låg vid Klostergatan. Då rymdes 180 elever över åtta klasser. Flickornas läroprogram skiljde sig en hel del från pojkarna och hade en mer praktisk linje än dem. Flickorna hade mer allmänorienterade ämnen gentemot pojkarna, som hade mycket matematik och naturvetenskap.
- Man läste mycket moderna språk, men självklart också hushållsanvändbara ämnen som till exempel hemkunskap och syslöjd, säger Gunilla Elvör. 1964 bytte man namn till det man känner till idag, Elsa Brändström skola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om