En prinskorv blir till

Till jul köper svenskarna 1,78 ton prinskorv. Följ med in i Scans fabrik för att se när de gör en älskad klassiker till julbordet.

Prinskorv röks på olika sätt, i Linköping återskapar man röken med rökvätska.

Prinskorv röks på olika sätt, i Linköping återskapar man röken med rökvätska.

Foto:

Linköping2014-11-27 07:50


Det låter lite som en nattklubb i fabriken. Maskinerna dunkar i takt. I ett hörn står gigantiska lådor fulla med kött, kött som de anställda bland annat ska göra till prinskorv. En del säger att prinskorvar innehåller allt från hjärtan till lungor. Men Gunilla Böök, produktutvecklare, förklarar att så inte är fallet med Scans prinskorvar, i stället tar de till vara på rester av styckningsdetaljer.

Hur smeten tillverkas
Köttet går igenom en metalldetektor och ner i en kvarn.
-Sedan blandar vi köttet med de övriga ingredienserna, som är vatten, salt, kryddor och potatismjöl, berättar Gunilla Böök.
Det finns två sätt att göra smeten: antingen hackas ingredienserna sönder med knivar, eller så blandas allt med paddlar och sedan går smeten igenom kvarnen.
När smeten är klar transporteras den till sprutorna där korvarna stoppas. Dels pumpas smeten genom rör, och dels ligger den på band.
-Om man pumpar smeten för långt mår den inte så bra, förklarar Gunilla Böök.

Gunilla Böök förklarar hur Scan tillverkar prinskorv.
Gunilla Böök förklarar hur Scan tillverkar prinskorv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om