En riktad fotbollssatsning – Winning ground bara för tjejer

Linköpings kommun har under fyra år lagt två miljoner kronor på en riktad satsning på fotboll för tjejer. Det har gått till en mängd aktiviteter som på senare år har fokuserats på projekt inom föreningsutveckling i utsatta stadsdelar, fadder- och förebildsprojekt samt Winning Ground fotbollsfestival.

Några fick ibland sitta på bänken. Foto: Tommy Pettersson

Några fick ibland sitta på bänken. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2016-08-16 14:56

- Fördelen för en kommun att satsa pengar på en festival är att det släpper loss den ideella kraften i föreningar och support från näringslivet. Sedan behöver alla arrangörer köpa tjänster från kommunen. 

Bara under 2015 köpte Winning Ground kommunala tjänster i form av planer, mat och boende för 200 000 kr som gick tillbaka in i den kommunala ekonomin. Dessutom utnyttjas exempel, skolor, planer och arenor som annars kanske skulle stått tomma utan intäkter.

Inspirera

- Samtidigt som kronor och ören är viktiga ligger det största värdet i exempelvis att inspirera fler tjejer att fortsätta idrotta och att kunna erbjuda tjejer som inte spelar fotboll organiserat och med varierande föräldrastöd vara med. Eller vad är värdet av en parad med 300 tjejer som väcker jubel längs gator och torg i samband med att La Liga kommer till stan på promotionsturné... Sammantaget finns både ekonomiska och sociala värden som gör det ganska enkelt att räkna hem för kommunen.

Fotbollsfestival

Nyligen var det avspark för en annan stor fotbollsturnering. Då drog den tredje upplagan av Winning Ground Fotbollsfestival igång. Bakom arrangemanget står fem lokala fotbollsföreningar, LFC och Östergötlands fotbollförbund. Den 6-7 augusti pågår Fotbollsfestivalen för tjejer 10 till 12 år ute vid Stångebrofältet och i Linköping Arena.

– Vårt arrangemang handlar om att vinna mark för tjejfotbollen, för våra föreningar och sponsorer. 

Dam-Em

Tjejerna får chansen att spela för en större publik, träffa toppspelare från Linköping och Atletico Madrid men framförallt möta varandra i matcher och i andra trevliga aktiviteter, säger Caroline Phalén från Östergötlands fotbollförbund och fortsätter.

– Winning Ground var ju mottot under Dam-EM 2013 i Sverige och nu lever det vidare i Linköping. I år var det 31 lag anmälda i tre klasser från olika håll i regionen och förutom fotbollen är det kändismingel på lördagskvällen och del aktiviteter i Linköping Arena. På lördagskvällen efter matcherna var det en supportermarsch från Ljunkan till Pitchers där en presentation av lagen LFC, Atletico och Tinnis skedde.

Litterära nyheter

Ligan har valt att besöka Linköping och Eskilstuna i en Sverigeturné för att göra lite reklam, berättar Caroline Phalén. Nytt för i år är en medieaktivitet för deltagarna på Linköping Arena. Övningarna sker inom ramen för ett läsfrämjande projekt som drivs av Olika Förlag i samarbete med Östergötlands Fotbollförbund. Tjejerna får bland annat blogga om varför det är kul att spela fotboll, rita sitt egna bokomslag och dela med sig av boktips. Medieaktiviteten arrangeras i samarbete med Olika Förlag, Linköpings bibliotek, Atea och Linköpingsposten.

Publiken slöt upp under Winning Ground. Foto: Tommy Pettersson
Publiken slöt upp under Winning Ground. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om