Enbart en procents överträdelser

Miljönämnden kan nu summera förra årets tillsynsverksamhet när det gäller kvalitet på varorna och och det visar på ett mycket gott resultat för Linköpings livsmedelsföretag.

Företagen inom livsmedelssektorn skötte sig strålande under förra året. Foto: Tommy Pettersson

Företagen inom livsmedelssektorn skötte sig strålande under förra året. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2018-02-21 14:20

Mindre än en procent av Linköpings företag inom livsmedelssektorn gjorde allvarliga överträdelser förra året. Som en del av tillsynerna under året har Miljökontoret också kontrollerat tobaksanvändning på 300 serveringslokaler och inte i något fall upptäcktes otillåten tobaksanvändning.

Tiotal förelägganden

I Linköping finns 1 100 verksamheter som hanterar livsmedel och har tillsyn från Miljökontoret. Under 2017 gjorde kontoret 1 200 kontrollbesök, varav cirka 10 procent var extrakontroller. Extrakontroller görs när en verksamhet har fått påpekanden som kontoret bedömer behöver följas upp.

Endast tio fall av överträdelser var så allvarliga att de ledde till föreläggande eller förbud. 80 procent av kontrollerna var obokade. Den vanligaste bristen är nedkylning av maten.

– Det är väldigt bra gjort av våra företagare att hålla en så hög nivå på verksamheten. Att bara tio procent får uppföljningsbesök och mindre än en procent får ett kraftigare ingripande är ett bra resultat. Vi kan vara stolta över våra restauranger, butiker och andra verksamheter som sköter sig på ett mycket bra sätt, säger Gunnar Gustafsson (MP), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Inte bli lurade

Den svenska livsmedelskontrollens mål är att konsumenterna får säkra livsmedel, att de inte blir lurade om vad maten innehåller och att informationen om maten är enkel att förstå. Vid besöken kontrolleras hygien, livsmedels ursprung och hantering och att de varor som anges på menyn också är de som serveras, så att de inte ersätts med billigare varor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om