Engström erkände bränder – klubbhus brann ner

Theodor Engström har erkänt att han anlagt tre bränder i Linköping 2012. En av bränderna totalförstörde Malmens modellflygklubb i Lambohov.

Theodor Engström erkände under rättegången att han anlagt bränder i Linköping. Han har bland annat skivit om en brand den 10 september 2012 som förstörde ett klubbhus som tillhörde Malmens modellflygklubb.

Theodor Engström erkände under rättegången att han anlagt bränder i Linköping. Han har bland annat skivit om en brand den 10 september 2012 som förstörde ett klubbhus som tillhörde Malmens modellflygklubb.

Foto: Arkivbild/Tim Aro/TT

Linköping2022-11-10 19:30

När Theodor Engström förhördes på onsdagen i Gotlands tingsrätt tog han på sig ansvaret för tre anlagda bränder i Linköping. 33-åringen står under åtal för mordet på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren i Visby under Almedalsveckan den 6 juli 2022. Anklagelsen rör terroristbrott genom mord. Han är inte åtalad för att ha anlagt några bränder i Linköping. 

Under rättegången frågade ändå kammaråklagare Henrik Olin ut 33-åringen om en "pyromandagbok" som denne förde när han tillfälligt bodde i Linköping 2012. Den då 23-årige mannen studerade vid den tiden på Linköpings universitet. 

undefined
Theodor Engström är åtalad för terroristbrott genom mord.

SVT Nyheter Öst rapporterar att Säkerhetspolisen har gjort en sammanställning av material som har funnits i en hårddisk som tillhört 33-åringen. Engström förde anteckningar över tre brandattentat som skedde under hösten 2012. Dåden var, enligt anteckningarna, ett sätt för honom att få utlopp för sin ångest. 

Två av bränderna som Engström skriver om utbröt den 4 september, respektive den 10 september 2012. 

Den första branden utbröt klockan 00.40 den 4 september i Mjärdevi västergård – en äldre träbyggnad som disponerades av Linköpings universitet som konferenslokal.  

Någon hade slagit sönder en ruta på nedervåningen och kastat in något brännbart. En väktare upptäckte branden och lyckades släcka innan räddningstjänsten hann fram till platsen. Polisen gjorde en teknisk undersökning och säkrade fynd som styrkte misstankarna om mordbrand. Någon misstänkt kunde dock inte identifieras. 

undefined
Den 4 september 2012 anlades en brand i Mjärdevi västergård. En väktare lyckades på egen hand släcka branden.

Endast sex dagar senare brann det igen i närheten av Lambohov – och denna gång fick branden omfattande konsekvenser. Omkring klockan 04.00 den 10 september 2012 fick räddningstjänsten larm om att det brann i ett klubbhus som tillhörde Malmens modellflygklubb. 

Stugan gick inte att rädda. 

– Det gick väldigt fort, från att man såg lågor slå ut från taket till att hela byggnaden brunnit ned till grunden, sade Gunilla Broman, länsvakthavande polisbefäl.  

Polisen misstänkte att branden var anlagd men hade vid den tidpunkten ingen misstänkt. En anmälan om skadegörelse genom brand upprättades. Redan tidigt insåg polisen att det kunde finnas ett samband mellan branden i Mjärdevi västergård och branden i klubbhuset. 

– Vi konstaterar att det brunnit i samma del av Linköping inom loppet av en vecka, sade Martin Hedberg, utredningsbefäl vid Linköpingspolisen. 

undefined
Den 10 september 2012 förstördes ett klubbhus som tillhörde Malmens modellflygklubb. Klubbhuset låg i närheten av Lambohov.

I anteckningarna i ”pyromandagboken” för Engström, enligt SVT Nyheter Öst, resonerar han om hur han skulle agera om han blev gripen för pyromandåden. Han skrev bland annat att han skulle göra ”inslag av galen natur” för att på det sättet få rättspsykiatrisk vård.

Under rättegången i Gotlands tingsrätt kallade Theodor Engström åklagarens bevisning för ”banal”.

– Om vi ska gå tillbaka till 2012. Jag känner mig psykiskt sjuk då och jag är uppenbarligen det. Jag kände mig väldigt olycklig och övergiven av samhället. Det här kommer i uttryck i aggressioner. Det är då inte konstigt att jag samtidigt tittar vad som händer i en rättsprocess om man är psykiskt sjuk ifall jag då skulle bli tagen för de här pyromandåden, sade han under rättegången.

Malmens modellflygklubb fortsatte med sin verksamhet efter branden, men enligt en uppgiftslämnare till redaktionen, är föreningen numera nedlagd. 

En rättspsykiatrisk utredning har visat att Theodor Engström led av en allvarlig psykisk störning vid mordet i Visby. 

VISBY 20221108
Theodor Engström på väg in till huvudförhandling i mål om terroristbrott i Visby vid Gotlands tingsrätt. 
Foto: Tim Aro/ TT / kod 12130
VISBY 20221108 Theodor Engström på väg in till huvudförhandling i mål om terroristbrott i Visby vid Gotlands tingsrätt. Foto: Tim Aro/ TT / kod 12130
Åtalet mot Engström

33-årige Theodor Engström åtalades den 1 november för flera brott: Terroristbrott genom mord på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren i Visby under Almedalsveckan den 6 juli 2022. Förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord på Centerledaren Annie Lööf, mellan 20 juni och 6 juli 2022. Ringa narkotikabrott samt narkotikabrott, då Engström använt samt innehaft narkotika av olika slag.

Källa: Åklagarmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!