Estelle hertiginna av Östergötland

Det var inte enbart östgötska rojalister som gick i ett lyckorus igår när den nya prinsessan blev hertiginna av Östergötland. Den nya prinsessan Estelle Silvia Eva Marys utnämning till hertiginna blev naturligtvis uppmärksammat på Linköpings slott också.

Landshövding Elisabeth Nilsson var översvallande glad igår.

Landshövding Elisabeth Nilsson var översvallande glad igår.

Foto:

Linköping2012-02-24 23:16


Beskedet gavs av kungen vid gårdagens konselj på Stockholms slott och för landshövding Elisabeth Nilsson kom informationen som en överraskning men som hon tog emot med stor glädje.
Enligt historikerna har det varit fem män som innehaft titeln hertig av Östergötland men nu bryter prinsessan Estelle den trenden.
- Ja det stämmer att det bara har varit män tidigare nu äntligen har vi en hertiginna.
Formellt sett kanske det här inte betyder något men informellt och symboliskt är det väldigt viktigt för oss i länet, säger landshövding Elisabeth Nilsson.
- Det har varit ett enormt medieintresse och folk har hört av sig och visat sina varma känslor. Vi har kunnat visa upp vårt fina län i tv och radio hela dagen.
- Vi är förstås mycket hedrade och stolta över att kungafamiljen har valt vårt län som hertigdöme för den nya prinsessan. Nu ser vi fram mot att få besök av kronprinsessparet och vår nya hertiginna.

I strid mot lagen
Även i Linköping var glädjen i topp trots att man enligt kommunallagen tydligen inte får köpa någon present till den nybildade barnfamiljen. Ann-Cathrine Hjerdt som befinner sig på en moderatkonferens i Stockholm kommenterar.
- Jag blev jätteglad och fick rysningar i hela kroppen. Vi har redan skickat gratulationer till kungafamiljen och nu ska vi naturligtvis delta i glädjen över att vi också fått en hertiginna i länet, säger Linköpings borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt som grund av signalfel på sin tågresa blivit försenad och därför inte hunnit med att vallfärda till kungliga slottet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om