Ett noll till Linköping i regionfrågan

Länsstyrelserna i Östergötlands och Jönköpings län slås ihop och bildar tillsammans en av elva nya länsstyrelser i landet. Linköping föreslås bli ny regionhuvudstad i den nya regionen. Det föreslår Mats Sjöstrand i sin utredning "Den statliga regionala förvaltningen" som presenterades för regeringen igår.

Blandade reaktioner från Lars Stjernkvist och Paul Lindvall.

Blandade reaktioner från Lars Stjernkvist och Paul Lindvall.

Foto:

Linköping2012-12-18 07:42


Det blev minst sagt blandade reaktioner i Östergötland när  Mats Sjöstrand levererade sitt betänkande om den statliga regionala organiseringen till minister Stefan Attefall. För Norrköpings del anser man att det är ett märkligt förslag.
- Vi har en utveckling där Norrköping och Östergötland allt mer knyts samman med Sörmland och Stockholm. Att då lägga ett förslag där Östergötland slås ihop med Jönköping är kontraproduktivt. Förslaget innebär att det slås in en kil i den allt bättre fungerande arbetsmarknadsregionen med Sörmland, säger Lars Stjernkvist kommunstyrelsens ordförande i Norrköping och Fredrik Bergqvist oppositionsråd i Norrköping i en gemensam besk kommentar.

Tvillingstaden
I Linköping är tonerna något annorlunda. Mats Sjöstrands utredning gäller hur staten ska organisera sig på regional nivå och för att effektivisera länsstyrelsernas verksamhet föreslår man att reformen genomförs så snart som möjligt.
- Det är ett bra förslag. Vi har hela tiden sagt att Östergötland och Jönköping bör finnas med i en gemensam region. Linköping och Jönköping är två starka tillväxtstäder och regioncentra.
Jönköping har ett starkt näringsliv och arbetsmarknad, samt en framåt högskola. Tillsammans kan vi bilda en stark kedja Jönköping-Linköping-Norrköping, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall förhoppningsfull.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om