Ett steg till för Gripen

Nu har Schweiz avancerat en bit till när det gäller ett köp av JAS Gripen. Den första kammaren Nationalrat har nu sagt ja till att köpa 22 Gripenplan för 22 miljarder kronor.Men än är inte frågan avgjord för nu väntas ärendet komma upp en gång till i den andra kammaren, Ständerat som tidigare har sade nej till finansiering med en rösts övervikt. Båda kamrarna måste godkänna köpet därefter väntar en folkomröstning nästa år sedan är allting klart.

Lennnart Sindahl måste nu avvakta folkomröstningen.

Lennnart Sindahl måste nu avvakta folkomröstningen.

Foto:

Linköping2013-09-12 06:50


Det har varit en del procedurer och politisk debatt kring köpet av Gripen en opinionsundersökning för ett tag sedan visade att 63 procent av schweizarna inte vill ha Gripen.

Baxas framåt
Men nu igår tog Nationalrådet i schweiziska parlamentet ett steg framåt när man röstade "ja" till Gripen. Det var en majoritet i Nationalrådet, en av de två kamrarna i det schweiziska parlamentet som röstade ja för ett köp av Gripen.
Nationalrådet hade flera omröstningar om förslag och motioner, som alla utföll positivt för Gripen. Röstsiffrorna i den huvudsakliga omröstningen om köpet var 113 för ett köp och 68 mot. Även finansieringen av köpet röstades igenom med en bred majoritet.
Frågan går nu vidare till den andra kammaren i det schweiziska parlamentet, Ständerat, där man planerar att rösta om finansieringen av köpet den 18 september.
- Vi är naturligtvis glada över resultatet av omröstningen i Nationalrat. Detta är ännu ett gott betyg för Gripen , säger Lennart Sindahl, Senior Vice President och chef för Saabs affärsområde Aeronautics.
- Samtidigt som vi respekterar och följer den politiska processen noga, fortsätter vi vårt schweiziska industrisamarbete, vilket genererar affärer i alla regioner i Schweiz. Redan innan en Gripenorder har undertecknats har kontrakt mellan våra leverantörer och 117 schweiziska företag till ett värde av 315 MCHF skrivits under. Saab fortsätter att arbeta för att ytterligare öka detta värde med bibehållen regional spridning, fortsätter Lennnart Sindahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om