Ett stort steg mot ungdomsbrottsligheten

- Nu gäller det att vi går från ord till konkret handling, säger kommunalrådet Mats Johansson (s), som på fredagen förde samman berörda enheter till ett möte. En liten klick bråkiga ungdomar förstör för den skötsamma stora massan. Nu ska det bli stopp på det.

Linköping2003-11-22 00:12

Syftet med fredagens möte var att få en samlad bild av situationen, berättar Mats Johansson.
- Alla gör redan strålande konkreta insatser, men det är lite sämre med att titta på vad grannen gör. Det läggs åtskilliga kronor på de här ungdomarna men det är inte att vi har någon massiv brist på resurser som är det stora problemet, utan att det inte finns någon samlad bild.
Nu ska det ska bli en starkare koppling mellan kommunen och polisen, social kompetens ska föras in i skolorna och ungdomsfrågor ska samordnas på central nivå i de kommunala nämnderna.
På mötet, som hölls på sociala förvaltningen i Linköping, deltog representanter från kommunledningen, kommunens alla berörda nämnder, sociala förvaltningen, polisen och naturligtvis föreståndare från fritidsgårdarna.

Främst i södra stadsdelarna
Det är på gårdarna i de södra stadsdelarna som problemen i första hand finns, även om ungdomsgäng som slåss, stjäl, rånar och förstör, mer eller mindre finns i alla stadsdelarna. Men det är en speciell klick ungdomar på runt ett 50-tal personer som ställer till mest problem.
Fritidsledaren Mats Claesson är föreståndare på Berga fritidsgård och möter ungdomarna dagligen.
- Vi har haft de här problemen i över ett år nu och det är jättebra att frågan nu tas upp på en högre nivå, att vi visar att nu har vi satt ner foten.

Vägrar ge upp
I oktober tvingades gården i Berga stänga under en vecka på grund av bråken. Anledningen till att det inte gjordes tidigare eller att gården inte stängdes helt, är enkel.
- Nej, då har de ju vunnit, säger Mats Claesson. Ena dagen invaggas vi i någon slags falsk föreställning om att de här ungdomarna vill komma till oss, att vi kan ordna upp det för dem och att vi ger dem något. Men nästa dag är det precis tvärtom.
Berga fritidsgård har infört vissa förhållningsregler som alla måste rätta sig efter. Men som Mats Claesson säger, den ena dagen respekteras reglerna för att nästa dag helt ha glömts bort.

Första indikation
I våras bjöd kommunledningen in polisen för att ta ett snack om saken, och redan då gavs en första indikation på att något var fel.
- Det har gjorts mycket insatser genom punktmarkering av de här olika gängen, och det har visat mycket positiva resultat, säger Mats Johansson.
Men samtidigt har 28 personer i den aktuella åldersgruppen tvångsomhändertagits, enligt lagen om vård av unga, i kommunen under året. Det är en siffra som är ovanligt hög, berättar Karin Nilsson från sociala förvaltningens råd och stöd-verksamhet.

Nästan bara pojkar
Åldrarna sträcker sig från 12 till 21 år, de består nästan uteslutande av pojkar, bara en bråkdel är flickor. Många har invandrarbakgrund, men Mats Claesson tror samtidigt inte att man ska påstå att det är fråga om bristande integration.
- Visst det är många med invandrarbakgrund, men det är ju inte bara det, det är ju svenska ungdomar också. Jag skulle nog hellre vilja säga att det är en bildningsfråga. Många av dem har inte särskilt bra betyg och det handlar kanske framförallt om att de inte själva ser vilka förutsättningar de har för att klara sig, säger Mats Claesson.

Flera avstämningar
Mats Johansson berättar att det framöver kommer att hållas flera avstämningar av den här storleken för att stämma av läget och titta på hur arbetet går.
Även åklagarmyndigheten skulle ha funnits representerad på mötet i går, men de kommer in i bilden i nästa vecka.
- Rom byggdes inte på en dag, det får bli ett långsiktigt arbete det här, säger Mats Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om