Europadagen firades i Linköping

Ju äldre man blir desto mer gemenskap känner ungdomar med övriga Europa. Skolelever luftade igår sina europatankar i samband med kommunens Europadagsfirande.

Linköping2012-05-10 06:50

Linköpings kommun uppmärksammade igår eftermiddag Europadagen 9 maj på Stora Torget och i Konsthall Passagen. De tappra musikanterna i Linköpings skolmusikkår höll först modet uppe ute i regnet på torget och i sitt öppningstal inne i konsthallens värme pratade barn- och ungdomsnämndens ordförande Catharina Rosencrantz om EU:s huvudsyfte som ett fredsprojekt snarare än banan- och gurkmåttsbestämmare.

Prat
Ungdomars tankar kring Europa kom fram i en utställning om internationellt samarbete i Passagen. Kommunens ungdomsombud visade en film.
- Vi frågade ungdomar på stan om deras syn på Europa idag, deras erfarenheter och om vad de anser Europa vara, berättar ungdomsombudet Nikolas Berndt om den fem minuter långa filmen.
Generellt känner Linköpings unga en större europeisk samhörighet idag än tidigare, mycket tack vare ett ökat resande, menar Nikolas.
- Man ser sig mer som samma folk. När man var mindre förstod man inte grejen med Europa, men nu ser man det mer som en helhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om