Expansionsplaner i Ekängen stoppade

En urgammal fastighetsbildning, Tuna kungsgård i närheten av Ekängen, är föremål för en bitter strid som just blåst upp. Striden mellan Linköpings kommun och Riksantikvarieämbetet hotar de omfattande utbyggnadsplaner för Ekängen som reda har påbörjats.

Kristina Edlund och är mäkta irriterade över Riksantikvarieämbetets beteende. Foto: Tommy Pettersson

Kristina Edlund och är mäkta irriterade över Riksantikvarieämbetets beteende. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2016-10-19 09:00

Kommunen har tidigare beslutat om bostadsbebyggelse i Ekängen-Roxtuna och vid Distorp-Gärstad detta för att ha en chans att kunna tillgodose behovet av lägenheter i en stad som är i kraftig tillväxt.

Tvärstopp

Men helt plötsligt blir det stopp för dessa planer när Riksantikvarieämbetet gör en kovändning och ändrar skyddsbestämmelserna för stora delar av det berörda området. Kommunstyrelsen motsätter sig kraftfull myndigheten agerande och ifrågasätter dessutom giltigheten i beslutet. Kommunen har kommunala intressen i området som omfattar bland annat 1 000-1 200 bostäder. Kommunen är tungt berörda av sakfrågan och menar att det hade varit högst lämpligt att kommunen hade blivit hörd innan Riksantikvarieämbetet tog sitt beslut.

– Bostadsbristen är stor runt om i Sverige. Kommunerna behöver stabilitet och långsiktighet i planeringen av nya bostäder, då kan inte statliga myndigheter göra ett lappkast som här och försöka ändra våra förutsättningar för att bygga, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Tvist med statlig myndighet

Tuna Kungsgård ägs av Statens fastighetsverk och i samband med samråd och utställning av planförslaget till ny översiktsplan för Ekängen har fastighetsverk framfört att de i sak inte har något att anmärka på utvecklingsmöjligheterna för området. Översiktsplanen har också anpassats till Tuna kungsgård genom att ingen ny bebyggelse föreslås kring gården. I stället ska ett öppet landskapsrum med jordbruksmark bevaras.

– När översiktsplanen antogs för bara några år sedan hade Statens fastighetsverk inget att invända. Staten måste bestämma sig, vill man se kommunerna lösa bostadskrisen eller inte? För oss ifrågasätts nu åratal av samhällsplanering innefattande över 1200 bostäder, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S).

I samband med planarbetet för Ekängen-Roxtuna och Distorp-Gärstad tog kommunen även del av kulturfastighetsutredningen från Statens fastighetsverk som beskriver vilka fastigheter staten ur ett kulturhistoriskt perspektiv bör förvalta. Tuna kungsgård beskrivs i utredningen som en fastighet som inte uppfyller urvalskriterierna eller ingår i berättelsen om Sveriges kulturarv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om