Fåfänga anledning till dopning

Under gårdagen presenterade Länsstyrelsen Östergötland en rapport över hur användningen av dopningpreparat ser ut i länet. Inga skrämmande siffror presenterades, men det finns ändå förebyggande arbete att göra.

Linköping2013-02-27 07:52

Kartläggningens material har tagits fram genom att gymanvändare fått svara på en enkät om sin användning av och inställning till dopningspreparat och kosttillskott.
- En utav sakerna som vi tittat på är kosttillskott. Många använder onödigt mycket kosttillskott och det är vanligt även bland medlemmar av familjegym, säger Lotta Hjalmarsson Österholm som varit med och tagit fram materialet för Länsstyrelsen.
- Inte ens professionella skidåkare blir rekommenderade kosttillskott, varför skulle då vanliga människor på gym behöva det?

Muskelökning viktigt för dopare
Den vanligaste anledningen till att gymkunderna använder kosttillskott är för att bättra på utseendet. 73 procent uppger att muskelökning är den bidragande faktorn till användningen.
41 procent uppger att huvudanledningen är prestationshöjning och 20 procent använder kosttillskott till fettförbränning.
Länsstyrelsens undersökning är en del utav det nationella projektet kring dopning och totalt har 10 000 gymanvändare svarat på enkäten i Sverige.
- På det stora hela kan jag säga att det inte handlar om några jättealarmerande siffror, men vi ska ändå arbeta med att utbilda personalen på gym om dopningspreparat i förebyggande syfte, säger Lotta Hjalmarsson Österholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om