Familj förföljd i affär - för att de är romer

I juni förra året följde butikspersonalen efter en barnfamilj inne i leksaksbutiken och senare hotade man även att ringa Securitas. Anledningen var att familjen är romer.

Symbolbild. Butiken där bilden är tagen har ingenting med förföljelsen av den romska familjen att göra.

Symbolbild. Butiken där bilden är tagen har ingenting med förföljelsen av den romska familjen att göra.

Foto: Arkivfoto: Henrik Montgomery TT

Linköping2018-01-14 13:10

Diskriminerings ombudsmannen, DO, anser att detta är fel och stämmer därför butiken för diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet.

Förföljda i två butiker

Händelsen inträffade i Linköping i juni förra året och enligt pappan i familjen var man först inne i en av två till varandra intilliggande butiker med samma ägare, och upptäckte redan där att personalen övervakade dem.

När familjen gick vidare till den andra butiken, följde två ur personalen från den första butiken efter dem. Pappan bad personalen att sluta, men fick bland annat till svar att butikspersonalen kunde ringa till Securitas och låta väktare följa efter familjen i stället, och att personalen kunde bestämma vem som skulle få handla där.

Butikens försvar

Butiken har sagt till DO att pappan oprovocerat uppträdde aggressivt mot personalen. Ordväxlingen mellan pappan och personalen spelades till del in av pappan, och enligt DO motsäger inspelningen butikens beskrivning av händelseförloppet, och bekräftar istället familjens berättelse.

- Diskriminering i butiker och på restauranger genom punktmarkering eller missgynnanden på andra sätt är något som ofta drabbar romer i Sverige. Negativa attityder och föreställningar om romer som grupp kan i fall som dessa leda till diskriminering, säger Julia DeMarinis Giddings, jurist och processförare vid DO.

DO:s bedömning är att personalens behandling innebär att näringsidkaren missgynnat familjen, och att det finns ett samband med familjens romska etniska tillhörighet.

Fakta om diskriminering:

Enligt diskrimineringslagen är diskriminering förbjuden för den som utanför privat- eller familjelivet erbjuder varor, tjänster eller bostäder till allmänheten

Med direkt diskriminering avses att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med någon av diskrimineringsgrunderna, till exempel etnisk tillhörighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om