Får betala hemtjänsten men inte sonhustrun

En åttioårig kvinna har ansökt om bidrag för att kunna betala sonhustrun för att ta hand om hennes dagliga vård, men länsrätten avslår ansökan då de anser att hon kan få sina behov tillgodosedda av ordinarie hemtjänsten.

Linköping2007-07-13 08:13

Den åttioåriga kvinnan kom till sverige för 13 år sen, men pratar bara lite svenska. Hon är blind på ett öga och har kraftigt nedsatt syn på det andra vilket gör att hon blir mycket orolig när hon inte ser vad som händer omkring henne. För fyra år sedan fick hon en stroke som gör att hon i dag har svårt att röra sig. kvinnan har även parkinson men tål inte vanliga parkinson medeciner. Stroken i samband med hennes parkinsonsjukdom gör att hon har mycket skakningar och även har svårt att röra sig.
Sedan stroken har hon även problem med att lyfta armarna. Kvinnan har hittills fått mycket hjälp av sin sonhustru då även hennes man är mycket sjuk i diabetes och astma. Kvinnan har önskat att få ha kvar hjälpen av sin sonhustru som hon känner stort förtroende för och som även kan hennes modersmål.
Kvinnan har ansökt om att få bidrag för anhörigvård då hon önskar att hennes sonhustru ska kunna få hjälpa henne på samma sätt som hemtjänsten nu ska göra. Hon behöver hjälp fyra gånger om dagen, för att komma upp på morgonen ,i säng på kvällen och hjälp där i mellan med bland annat ledsagning och dusch. Hjälp som hon ska få, men då via ordinarie hemtjänsten.
- Varje kommun har en utförare av hemtjänst som man betalar cirka 306 kronor i timmen i snitt för, om man kommer fram till att personen ska få en anhörig som vårdare i stället så blir den personen anställd av hemtjänstbolaget, men de får en något lägre ersättning än för ordinarie personal, berättar Eva Svensson, gruppledare på socialkontoret.
Men det är bara i mycket speciella fall som en person har rätt till anhörigvård i stället för hjälp av någon på hemtjänsten.
- Personen måste ha speciella skäl som gör att han eller hon inte accepterar någon annan än sin anhörig som vårdare, till exempel att personen är svårt psykiskt sjuk, säger Eva Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om