Killarna flyttade från sörmländska Oxelösund till östgötska Linköping för att hitta arbetsmöjligheterna, men inte heller här fanns jobben.
Oxelösund är en liten stad och, enligt killarna, helt omöjligt att hitta ett jobb.
- Vi behövde ett miljöombyte, säger Andreas Karlsson när vår tidning träffar honom och kompisen Daniel Sismo i arbetsförmedlingens lokaler i Linköping.
Andreas är 20 år och besöker arbetsförmedlingen regelbundet för att hitta något att göra, letar i dataterminalen och går på inbokade möten med arbetsförmedlingens handläggare.
Spelar tv-spel
För närvarande får socialbidrag hans tillvaro att gå runt och han sitter mest hemma och spelar tv-spel på dagarna.
Han har varit arbetslös sedan han hoppade av gymnasiet för två år sedan.
- Det är riktigt kärvt, men nu söker jag ett jobb på en flyttfirma, berättar han.
Körkort ett krav
Men det finns en hake med ett sådant jobb, eller rent av med de flesta jobben. Körkort är ofta ett krav, men det har inte Andreas.
Daniel Sismo är 24 år. Han hade ett jobb i Oxelösunds hamn tidigare, men blev sjukskriven i ett och ett halvt år.
- I december går sjukskrivningen ut och till dess måste jag verkligen hitta ett jobb, säger han.
Inget hopp
Men något hopp inför framtiden, det har han inte, trots att länsarbetsnämnden nu rapporterar om kraftig minskning av ungdomsarbetslösheten.
Inte heller Daniel Sismo har något körkort.
- Visst skulle man vilja skaffa körkort, men för att kunna ta ett körkort måste man ha ett jobb, säger Andreas Karlsson och suckar uppgivet.
Moment 22 som det kallas, att komma över hindret på vägen till målet, genom att nå målet före hindret.
Just den biten, svårigheterna med att skaffa körkort verkar killarna nästan tycka är lite komisk i eländet.
Daniel och Andreas känner varandra sedan många år tillbaka, de gick på samma industriutbildning, med några års mellanrum hemma i Oxelösund. Till Linköping flyttade de för ungefär ett år sedan.
Av dem de känner i stan kan de åtminstone erinra sig om en, en kompis från Karlstad, som sitter fast i samma klister som dem själva.
Praktiktjänst är ju alltid ett sätt att sig ut ur statistiken, men killarna frågar sig själva hur länge man egentligen skulle orka med att jobba för en så låg ersättning.
- Om man har varit arbetslös väldigt länge skulle det givetvis kännas väldigt skönt, bara för att ha något att göra, säger Daniel Sismo.
Andreas har gått ett par kurser, men de har inte lett till något konkret.
- Det har bara varit såna här instruktionskurser i hur man söker jobb, säger han.
Färre långtidsarbetslösa unga
Daniel Sismo och Andreas Karlsson ingår i det dryga hundratal personer som är långtidsarbetslösa i Östergötland för tillfället.De upplever läget som mycket kärvt.
Daniel Sismo och Andreas Karlsson besöker arbetsförmedlingen regelbundet, men läget är oerhört kärvt, berättar de. Foto: Daniel Cannervik
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!