Fastighetsjätte vill satsa i Linköping

Svenska fastighetsbolaget Castellum växer så det knakar. Nyligen köpte man sex fastigheter i Linköpings city av Lilium för 1,6 miljarder kronor. Och nu satsar bolaget på så kallade coworking-kontor i Sverige.

Castellums vd Henrik Saxborn är nöjd. Samtidigt som de drev igenom en storaffär i Linköping har de köpt Nordens största coworking-kedja. Kanske blir det coworking-kontor i Linköping?

Castellums vd Henrik Saxborn är nöjd. Samtidigt som de drev igenom en storaffär i Linköping har de köpt Nordens största coworking-kedja. Kanske blir det coworking-kontor i Linköping?

Foto: Johnny Gustavsson/Castellum

Linköping2019-01-30 06:00

– Vi har i flera år haft ögonen på Linköping och Lilium. Anledningen är att det är intressanta fastigheter i en intressant stad. Här finns också väldigt mycket spännande företag, säger Castellums vd Henrik Saxborn.

I fredags blev det officiellt att Castellum är en ny gigant i Linköpings stadskärna, efter en affär med Lilium värd 1,6 miljarder kronor. Bland annat handlar det om hela kvarteret från Kungsgatan och ned till Järnvägsparken, där exempelvis Skatteverket hyr.

Vad ska ni göra med fastigheterna i Linköping?

– Vi vill utveckla dem och göra något roligt med dem, och vi vill även bygga lite. Vi är väldigt glada för den här affären. Linköping är en intressant marknad, säger Henrik Saxborn.

På tisdagen var det dags för nästa storaffär. Castellum tillkännagav då att man har köpt Nordens ledande coworkingbolag – United spaces – för 200 miljoner kronor. Så kallat coworking space, eller delat kontor, innebär att man hyr en plats att komma till i alla städer där bolaget har sina lokaler. Coworking spås en stark tillväxt kommande år. I centrala London och på Manhattan i New York utgör coworking redan 25–30 procent av de nytecknade avtalen på kontorsmarknaden, enligt Castellum.

Är det aktuellt med coworking-kontor här?

– Det är något vi kommer att bedöma nu. Men det är en stad med företag som passar för den modellen, så det är helt klart intressant för oss.

Att det redan finns coworking-företag i Linköping ser han inte som en nackdel.

– Nej, tvärtom. Det kan till och med vara bra eftersom vi då har en marknad som är van vid det och ser att det fungerar, säger Henrik Saxborn.

Castellum storägare i stadskärnan

Castellum är ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag. Fastigheternas värde uppgår till 89,2 miljarder kronor och utgörs i huvudsak av lokaler för kontor, lager/logistik och samhällsfastigheter. Castellum verkar genom decentraliserad organisation med lokal närvaro i ett 20-tal städer i Sverige, Köpenhamn och Helsingfors.

I Linköping köpte Castellum nyligen fastigheter för 1,6 miljarder kronor. Det handlar om huset som länsstyrelsen hyr, kvarteret mellan Kungsgatan och Järnvägsparken med bland annat Skatteverket. De köpte också kontorshus på Drottninggatan 14 och 16, på Nygatan mellan Repslagaregatan och Snickaregatan (Kronofogden, Stadium och Akademibokhandeln). I affären ingick även kontorshuset på Ågatan/Platensgatan (Yngves kiosk) där kommunen är stor hyresgäst. Där till köpte de fastigheten på hörnet Linnégatan/Snickaregatan med främst bostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!