"Fel blanda ihop Israelkritik och antisemitism"

- Att kritisera Israels regering kan vara helt okej och till och med befogat. Det sade idéhistorikern från Lunds universitet, Henrik Bachner, som menar att man aldrig får blanda ihop detta med det judiska folket.

"Israelkritik är inte detsamma som antisemitism", förtydligade idéhistorikern Henrik Bachner från lunds universitet.

"Israelkritik är inte detsamma som antisemitism", förtydligade idéhistorikern Henrik Bachner från lunds universitet.

Foto:

Linköping2004-01-28 07:44

- Alla människor har fördomar om det som är okänt och som man inte känner till. Jag har det och jag kan slå vad om att även ni har det, sade Henrik Bachner, som i går eftermiddag föreläste inför en fullsatt aula på Folkungaskolan i Linköping.
Anledningen till att Henrik Bachner bjudits in till skolan var förintelsens minnesdag, som i går ägde rum över hela världen.
Under parollen "Antisemitism - ett hot i vår tid" berättade Henrik Bachner om antisemitismen - förakt mot judar - ur ett historiskt perspektiv, men framförallt hur det ser ut idag.
- Samma idéer som fanns under och även innan andra världskriget finns kvar även idag. Och det gamla symbolspråket går att hitta där man minst väntar det.

Tre olika grupper
Dagens antisemitism finns i tre olika grupper i samhället, menar han. Naturligtvis, berättade Henrik Bachner, är nazisterna en av dessa grupper. Det är den mest väntade gruppen.
- Den andra gruppen består av unga muslimska pojkar om ofta har ett ursprung i Mellanösternländerna eller norra Afrika. Men den tredje och mest oväntade gruppen är den extrema vänsterrörelsen. En grupp som är emot ekonomisk globalisering, USA:s politik och samtidigt rasism i alla dess former.

Samma symbolspråk
Henrik Brachner förstod lyssnarnas eventuella förvåning när han slängde upp bevis på hur radikala vänstergrupper har använt sig av samma gamla antisemitiska symbolspråk som nazisterna gjorde.
- Vad allt detta egentligen handlar om är konflikten mellan Israel och Palestina, och att kritisera Israel kan vara helt okej och till och med befogat, men vi få aldrig skylla ett folk för vad ett lands regering gör.
På de teckningar Henrik Brachner visar upp har judar avbildats med stora näsor, diamantringar och dollarsedlar i händerna. Handflatorna pekar ofta uppåt, som en symbol för oärlighet.

Även gamla teorier
Men det är inte bara användningen av symboler som syns alltmer idag, menar han, utan även uråldriga teorier om en global judisk sammansvärjning, att det judiska folket har inflytande över hela världens finanser, medier och maktsfärer överhuvudtaget.
Även detta går att hitta hos extremvänstern och inom muslimska kretsar, menar Henrik Bachner.
- Det är en mångårig demonisering som lever kvar än idag. Man kan tro att judehatet skulle försvinna efter 1945, men det gjorde det inte.
Genom Mellanösternkonflikten görs det judiska folket till spegelbilder av sina egna förövare, menar Henrik Brachner, de lyfts fram som "de nya nazisterna".

Inte bara ytterligheten
Men det är inte heller bara ytterlighetsgrupper som ägnar sig åt dessa antijudiska teorier och symboler, menar han.
- Det är mycket kulturellt förankrat och skulle egentligen kunna bubbla upp varsomhelst, även i mittfåran av svensk politik, sade Henrik Brachner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om